Tartotta magát a forint a bankközin

Vágólapra másolva!
Tartotta legerősebb csütörtöki pozícióját a forint a bankközi devizapiacon. Az eurót a pénteki záráskor 258,80/90 forinton jegyezték. A hétfői kamatdöntés előtt megnyugodni látszik a piac.
Vágólapra másolva!

A forint pénteken megtartotta csütörtöki legerősebb pozícióját a bankközi devizapiacon, az eurót fél négy tájban 258,80/90 forinton jegyezték, árnyalatnyit gyengébben a csütörtök délutáni 258,60/70 forinttal. A forint 8,33 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 7 bázisponttal gyengébben, mint csütörtökön délután. A régió piacain második napja erősödtek a valuták, a kereskedők nagy megkönnyebbülésről számoltak be a múlt hét szerda este óta tartó heves árfolyamgyengülés után.

A piac megnyugvása az alacsonyabb forgalomban is megmutatkozott, Budapesten pedig már nemigen nyitottak devizapozíciókat a befektetők a Monetáris Tanács hétfői kamatdöntő ülése előtt. Az euróval 258,70-259,40 forintos szűk sávban kereskedtek pénteken, s a közeli jövőben 257-263 forint között várják az euró kurzusát.

A dollár gyengült a nemzetközi devizapiacokon, ezt követve Budapesten 212,60/80 forinton kereskedtek vele, mintegy 3 forinttal lejjebb a csütörtöki 215,50/60 forintnál. A héten a dollár 222 forint közelében is járt. Kihasználva a nagy árfolyammozgás nyújtotta kedvező lehetőségeket, megélénkült a dollár/forint kereskedelem is.

Az állampapírpiacon átlagos forgalomban jelentősen, 11-29 bázisponttal csökkentek a másodpiaci referenciahozamok, eltűntek a 7 százalék feletti hozamszintek. A legnagyobb mértékben az ötéves államkötvény referenciahozama csökkent, a 6,90 százalékos délutáni benchmark 29 bázisponttal volt alacsonyabb a csütörtökinél. A 10 és 15 éves állampapír referenciahozama egyaránt 21 bázisponttal ment lejjebb, a péntek délutáni szint 6,88, illetve 6,67 százalék lett.

A forintpiacon az overnight és a tomnext kamat továbbra is az 5 százalékos jegybanki overnight betéti kamat szintjén maradt. A hosszabb lejáratokon pedig 10-20 bázisponttal mentek lejjebb a kamatok, mivel a hét első felétől beárazott 50 bázispontos kamatemelési várakozásokat visszaárazta a piac. Szakértők többsége változatlanul 6 százalékos jegybanki alapkamatra számít, "nagy lenne a meglepetés, ha az MNB mégis szigorításról döntene" - mondta egy üzletkötő.