Elúszhat a roaming-önszabályozás lehetősége

Vágólapra másolva!
Megosztottak az európai mobilszolgáltatók a külföldi mobilhívások (roaming) Európai Unió által elvárt díjcsökkentésének mikéntjében. Ez oda vezethet, hogy Brüsszel a saját elképzeléseit terjeszti majd az uniós parlament elé.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem jutottak közös álláspontra az európai mobilszolgáltatók abban a kérdésben, milyen módon lehetne csökkenteni az EU elvárásainak megfelelően a külföldi mobilozás tarifáit - írja a Financial Timesra hivatkozva a Világgazdaság.

A kérdés az utóbbi hónapokban különösen nagy figyelmet kapott. A sokat utazó brüsszeli tisztviselők nemcsak a magas barangolási díjakat, hanem a tarifák szerteágazóságát is kifogásolják. Az Európai Bizottság február végétől március közepéig nyilvános vitára bocsátotta a kérdést honlapján, várva az érintett cégek, szervezetek, hatóságok érdemi ötleteit. Ezekből tervei szerint áprilisra az Európai Parlament és tanács elé terjesztendő törvényjavaslat születhet. A menetrend szerint ennek elfogadása után, legkésőbb 2008-tól már alacsonyabbak lennének a roamingdíjak.

A szolgáltatókat tömörítő nemzetközi szervezet, a GSM Association eredetileg hétfőre tervezte azt a találkozót, amelyen ki kellett volna alakítani a szakma egységes álláspontját. Csakhogy a megbeszélés az éles véleménykülönbségek miatt elmaradt. A szolgáltatók vezetői a héten a közös álláspont helyett az egyéni lobbizás lehetőségét keresik a témafelelős Viviane Reding távközlési biztosnál. Ezzel viszont bezárják az utolsó (kis)kaput is az önszabályozás lehetősége előtt, a törvény kidolgozása pedig a bizottságra maradhat.

A roamingdíjak csökkentése azonban a vártnál nehezebb feladat elé állítja majd a szabályozókat. A barangolás GDP-befolyásoló tényező is, hiszen lényegében export-import szolgáltatásról van szó. A tarifa mérséklése országonként, szolgáltatónként eltérő hatású lehet, ugyanis egy dél-európai tagállamban működő társaságot - ahol a nagyobb turistaforgalom nagyobb roamingbevételt generál - érzékenyebben érint majd, mint egy észak-európai országban működőt. Az európai szolgáltatók árbevételének jelenleg 10-20 százalékát adja a roamingforgalom.

Egységes szabályozást ma még nehezen tudnak elképzelni a szakértők. Nem véletlen, hogy Viviane Reding távközlési biztos is többször, többféleképpen fogalmazta meg az elvárásait. Hol a belföldi tarifákkal nagyjából megegyező díjakat várt el, hol a hívásfogadásért fizetett díjat tartotta indokolatlannak; legutóbb pedig jelezte, hogy a külföldi roamingdíjak ne legyenek magasabbak a belföldi hasonló tarifánál - írja keddi számában a Világgazdaság.