Péntek estig kell átállítani a pénztárgépeket

Vágólapra másolva!
A pénztárgépek átállítását eddig elodázóknak még egy napjuk van arra, hogy az új áfamértékekre való átállítást elvégezzék és a memóriaegységben tárolt adatokat kiírják.
Vágólapra másolva!

Ha erre március 31-ig nem kerítenek sort, a gépeket nem használhatják tovább, ráadásul az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a késlekedést szankcionálhatja. Ez alól csak az idényjelleggel működő pénztárgépek jelentenek kivételt, esetükben a határidő - külön kérelem nélkül - az első nyitási napig meghosszabbítható.

A pénztárgépek átállítását az tette szükségessé, hogy 2006 január 1-től a korábban 25 százalékos áfakulcs 20 százalékra mérséklődött (a benzin és a gázolaj esetében a kulcs már tavaly októbertől csökkent), aminek a nyugtákon is tükröződnie kell. A változás szinte valamennyi Magyarországon működtetett - mintegy 300 ezer - pénztárgépet érintett.

Az átállítás során öt áfagyűjtőt (5 százalékos, 15 százalékos, 20 százalékos, AJT - adójegyes, TAM - tárgyi adómentes) kellett kialakítani, továbbá az áfa-átállítással egyszerre, azonos határidővel az adómemóriát is ki kellett íratni egyrészt a tavalyi évre, másrészt a 2006. január 1. és az átállítás napja közötti időszakra vonatkozóan.

Az átállítást csak APEH-engedéllyel rendelkező szerviz vagy a központilag állítható rendszerek esetében a rendszergazda végezhette el. A sok pénztárgépet használó bevásárlóközpontokban, nagy forgalmú áruházakban, benzinkutaknál a gépeket már az év első napjaiban átállították. A számla, egyszerűsített számla adására is alkalmas pénztárgépek átállításáig a vevő kérésére kézi kibocsátású, egyszerűsített számlát kellett adni.

A szervizeknek a határidőre átállított pénztárgépekről április 30-ig, a határidőn túl átállítottakról pedig májustól, havonta jelentést kell küldeniük az adóhatóságnak.