A szén-dioxid-kvóták 5 százaléka kelhet el

2006.04.01. 8:50

Az Európai Unió hétfőtől már Magyarországon is működő emissziókereskedelmi rendszerében (ETS) az idén a belföldi cégek várhatóan a kiosztott kvóták legfeljebb 5 százalékával üzletelnek majd - mondta Szabó Gergely, a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Kft. elemzője.

A kvótakereskedelem elindulásával a magyar állam az éghajlatvédelmi rendszerben részt vevő 229 magyarországi létesítmény üzemeltetőinek 60,26 millió szén-dioxid kibocsátási egységet utal át egy speciális számlára. A cégek az összesen mintegy 435 milliárd forint értékű kibocsátási egységekből többlet esetén kvótafeleslegük erejéig eladhatnak, vagy hiány esetén vásárolhatnak.

Az egyes üzemeltetőknek április 30-ig kell elszámolniuk a tavalyi kibocsátásuknak megfelelő kvótamennyiséggel. A rendszer egy éves késése után a vállalatok nem egy évre kapnak szén-dioxid egységeket szennyezési jogosultságuk arányában, hanem rendhagyó módon kettőre, hiszen a tavalyit is visszamenőleg most utalja számukra az állam.

Határidős üzleteket már eddig is lehetett kötni Magyarországon szén-dioxidra. A szakértő becslése szerint pár százezer kibocsátási egység cserélhetett eddig gazdát, az azonnali kereskedés hétfői megindulásával viszont várhatóan már ennek többszörösével üzletelhetnek a magyarországi létesítmények.

Szabó Gergely szerint azért nem várható jelentősebb kvótaforgalom, mint a kiosztott egységek 5 százaléka, mert azok döntő részére a cégek saját maguk tartanak igényt szén-dioxid kibocsátásuk "fedezésére".

Az adás-vételre szánt egységek sorsa az interneten elérhető, Európa-szerte egységes forgalmi jegyzéken követhetőek nyomon. A kvótákhoz a cégek meghatalmazott képviselői egy speciális számítógépes szoftveren keresztül, külön azonosítóval és jelszóval férhetnek hozzá. Az üzleteket az eladók és a vevők közvetlenül is lebonyolíthatják, ám a szén-dioxid kibocsátási jogok zöme tőzsdén és brókereken keresztül talál gazdára.

Az EU 25 tagállama, a két tagjelölt ország és Norvégia hat tőzsdén kereskedik kibocsátási egységekkel. Az oslói központú Nordpool, a párizsi központú Powernext, a német EEX és az osztrák EXAA áramtőzsdék, a londoni ECX és a Climex tőzsdeszövetség viszont kizárólag szén-dioxiddal foglalkozik - mondta Szabó Gergely.

A magyarországi, illetve más közép-kelet-európai országok cégei a Climexen belül a főként eladókat felsorakoztató euets.com-on kapcsolódhatnak majd be legegyszerűbben az emisszió-kereskedelembe. Ez a kereskedelmi platform a mediterrán térség Sendeco2 és a Newvalues nevű tőzsdéivel működik együtt. A tőzsdeszövetségnél kötött üzletek elszámolását az amszterdami APX áramtőzsde végzi.

A klímaváltozásért felelős szén-dioxid-kibocsátás korlátozását célzó rendszerben a kvóták döntő részét a 20 megawattnál nagyobb kapacitású tüzelőberendezések, illetve az olajfinomítók, a vaskohászat, az acéltermelés és a cementgyártás kapja. A rendszerben uniós szinten mintegy 12 ezer cég vesz részt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK