Aggódnak a visegrádi országok agrárkamarái

Vágólapra másolva!
A visegrádi országok agrárkamarái 24. találkozójukon aggodalmukat fejezték ki  az értékesítési nehézségek és a támogatásoktól való függés miatt. Véleményük szerint a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák mezőgazdaságnak ki kell használnia az energiaipari felhasználásban rejlő új lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

A közös ágazati érdekegyeztetés után a négy visegrádi ország agrárkamarája egyetértett abban, hogy az elkövetkező időszak fontos feladata, hogy megállítsák a termelés csökkenését és változások történjenek a mezőgazdasági termékek energiaipari felhasználása terén.

A problémák többsége a gabonával van összefüggésben - állítják a visegrádi agrárkamarák. "A négy ország csapdába került. Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában túltermelés van, s az egyik országban sincs elegendő nagyságú állatállomány, amely képes lenne elfogyasztani a gabonát" - hívta fel a figyelmet a problémára Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke. Megjegyezte: Lengyelország ebből a szempontból ugyan jobban áll, viszont zárva van a lengyel gazdák előtt az orosz és az ukrán piac.

A nagy mennyiségű gabona okozta problémákon a termények energiaipari felhasználása segíthet. A búza és a kukorica felhasználható bioetanol gyártásához, amely jelentős ágazat lehet a jövőben, amely egyszerre csökkentené a gabonatermelés kiszolgáltatottságát és az országok energiafüggőségét - mondta Ebele Ferenc, a Magyar Agárkamara főtitkára.

Az eladásból származó nyereség csökkenésével párhuzamosan a gazdák egyre inkább a támogatásokra vannak utalva. Ez az egészségtelen folyamat ráadásul még súlyosabb problémák kialakuláshoz vezethet 2010 után, amikor az Európai Unió változtatna az agrártámogatások rendszerén - fejtette ki a cseh agrárkamara elnöke. Ebele Ferenc szerint megoldást jelenthet, ha sikerül elérni az Uniónál azt, hogy ne a termékfelesleg megtermelését, hanem a gazdákat támogassák.

[origo]/MTI