Kína ellenáll a vasércszállítók árnyomásának

Vágólapra másolva!
A kínai acélipar nem fogadja el a világ nagy vasércszállítóinak neki adott ez évi 19 százalékos áremelési ajánlatát. A nagy ázsiai állam vezető acélművei - 16 vállalkozás - válságtanácskozást tartott pénteken, miként enyhítsen a külföldi vasércexportőrök árnyomásán.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai felhasználóknak a legnagyobb vasércszállítók egy 19 százalékos általános idei árdrágítást jelentettek be. Az ajánlat elfogadásáról még folynak tárgyalások. Kína azonban, mint a legnagyobb ázsiai felhasználó, már jelezte, hogy semmiképp sem fogadja el ezt a kínai piaci körülményeket messze figyelmen kívül hagyó ajánlatot, mivel az a hosszabb távú kölcsönös érdekekre sincs tekintettel.

Emellett azt is nehezményezik, hogy egyes vasbányászati társaságok összekapcsolták áremelési ajánlatukat a szénexportőrök ajánlatával, így próbálván még nagyobb nyomást gyakorolni a kínai acélgyártókra.

Tajvan acélüzemei is a kínaiak álláspontjától teszik függővé döntésüket a vártnál nagyobb arányú áremelés elfogadására. Tajvani közlés szerint Ázsiában 12 és 15 százalék közötti áremelésre számítottak, emlékezve ugyanakkor, hogy 2005-ben végül 71 és fél százalékkal drágult a nekik szállított importvasérc ára.