Az EU szabadon kereskedne az oroszokkal

Vágólapra másolva!
Az EU közelebbi gazdasági kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, ami végső soron szabadkereskedelmi övezet létrehozásához vezethet, miután Oroszország belépett a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) - közölte az Európai Bizottság hétfőn.
Vágólapra másolva!

José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke közölte, hogy szeretné, ha a 25-ök megállapodnának a javaslat megtárgyalásáról. Egy ilyen megállapodás ugyanis új minőséget hozhatna az uniós-orosz kapcsolatokba.

Az EU soros elnöki tisztjét szombat óta betöltő Finnország kormányfője, Matti Vanhanen szerint a cél az, hogy a tagországok novemberi csúcsértkezletükig - ahol az orosz elnök is jelen lesz - megállapodjanak, hogyan tárgyaljanak Oroszországgal egy új kereskedelmi megállapodásról.

Ennek nyomán jövőre már megkezdődhetnének a tárgyalások Oroszországgal. Az EU-bizottság elnöke szerint azonban egyelőre korai pontos időzítést megjelölni. Barroso jelezte, hogy hosszú távon szabadkereskedelmi megállapodás az unió célja, amely az európai gazdaság mint egész számára igen fontos lenne. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszország WTO-tagsága előfeltétele ennek.

Oroszország és az Egyesült Államok képviselőinek sikerült előrehaladást elérniük Oroszországnak a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozását illetően, jelentette ki John Snow amerikai pénzügyminiszter a hét vezető ipari ország és Oroszország, vagyis a Nyolcak (G8) pénzügyminisztereinek Szentpéterváron tartott tanácskozásán. Snow szerint a következő G8-csúcsot megelőzően aláírható lesz a kétoldalú megállapodás.

Moszkva 1994 óta tárgyal a WTO-ba való belépésről, s ennek fontos feltétele a jelenlegi tagokkal, köztük az Egyesült Államokkal kötendő kereskedelmi megállapodás. A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat szabályozó megállapodása Oroszországnak már számos országgal van, köztük az Európai Unióval, Kínával, Japánnal, Ausztráliával.

Korábbi médiajelentések szerint a még nyitva lévő kérdések között szerepel egyebek mellett az, hogy az amerikaiak engedményeket követelnek a szellemi tulajdonjogok védelme, a repülőgépgyártás és bizonyos agrárszubvenciók vonatkozásában. Ami a pénzügyi szolgáltató cégek piacra jutást illeti, Oroszország belement, hogy a nyugati biztosítók közvetlen fiókokat hozhassanak létre területén, de a bankoktól megköveteli (orosz cégként bejegyzett) leányvállalatok alakítását.