Átmeneti megoldás a megszorító program

Vágólapra másolva!
Csak átmenetileg képes javítani a költségvetés helyzetét a kormány Új Egyensúly programja, amelynek intézkedéseit a várható versenyképesség-romlás miatt másfél-két év múlva nem lehet már visszavonni - áll a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) állásfoglalásában.
Vágólapra másolva!

A MGYOSZ elismeri, hogy a jelenlegi helyzetben szükség van a költségvetési bevételek növelésére. Azonban az államháztartás kiadási oldalának szerkezeti átalakítása nélkül a költségvetési kiadások emelkedése újra és újra meg fogja haladni a GDP-arányos bevételek emelkedését, így a bevételnövelő intézkedések csak átmeneti hatással bírnak majd - állítja a közlemény.

A szervezet hiányolja az intézkedéscsomagból az évről évre óriási veszteségeket felhalmozó állami vállalatokkal kapcsolatos szándékokat, a közpénzekkel való gazdálkodás nagyobb áttekinthetőségét, a korrupció visszaszorítását biztosító lépéseket, valamint az állami feladatvállalás újragondolását.

Félő, hogy az intézkedések nyomán lassuló gazdasági növekedés egy negatív spirálba viszi a gazdaságot, ami 1,5-2 év múlva nem teszi lehetővé a gazdaság dinamizálását - hívja fel a figyelmet az MGYOSZ. A bevételek csökkenésével ugyanis egyelőre tisztázatlan, honnan lesznek többletforrások a szükséges reformokhoz, illetve az uniós támogatások fogadásához.

Az MGYOSZ szerint az intézkedéscsomag számos eleme a tartós egyensúlyjavuláshoz szükséges változások ellen hat. Az élőmunka költségeinek növekedésével járó intézkedések rontják a vállalkozások versenyképességét, kedvezőtlen hatással vannak a foglalkoztatottságra, erősítik a szürke- és a feketefoglalkoztatást.

Az adórendszer tervezett változtatásai tovább bonyolítják az adórendszert, nőnek a vállalkozások és az állami szervek adminisztrációs költségei. Az adórendszeri változások év közbeni bevezetése kiszámíthatatlanná teszi a gazdálkodást, súlyosan sérti a jogbiztonságot, riasztja a magyarországi és a külföldi befektetőket - olvasható az állásfoglalásban.

A szervezet nehezményezi, hogy előzetes ágazati hatásvizsgálatok hiányában kiemelt fejlesztésre szánt ágazatokat, például az idegenforgalmat az átlagosnál jobban sújthatják a változások.