Elég volt a szén-dioxid kvóta

Vágólapra másolva!
Eyetlen hazai létesítmény sem lépte túl szén-dioxid kvótakeretét a 2005-ös elszámolási időszakban, ezért Magyarországon egyetlen nagy szén-dioxid-kibocsátó létesítményre sem kellett bírságot kiszabni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Különösebb megrázkódtatás nélkül zárult Magyarországon az európai uniós szén-dioxid-kereskedelem első köre: a 2005-ös elszámolási időszakban egyetlen hazai létesítmény sem lépte túl kvótakeretét. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint ennek köszönhető, hogy Magyarországon egyelőre egyetlen nagy szén-dioxid-kibocsátó létesítményre sem kellett bírságot kiszabni.

2005-2007 között 21 európai uniós tagállam 9400 vállalata több mint 1,8 milliárd - egyenként egy tonna szén-dioxid kibocsátására feljogosító - kvótát kap, amelyekkel az érintettek szabadon gazdálkodhatnak. A vállalatoknak arra figyelniük kell, hogy az éves elszámolási időszakok végén teljes szén-dioxid-kibocsátásukat le tudják fedni, akár külső vásárlás árán is, ellenkező esetben minden egyes hiányzó kvóta után 40 eurós bírságot kell fizetniük.

A cégeknek a tavalyi szén-dioxid-kibocsátásukról és kvótagazdálkodásukról ez év április 30-ig kellett beszámolni, s az Európai Bizottság adatai szerint a nemzeti hatóságok által működtetett szűrőn mintegy 850 vállalat akadt fenn, legtöbben Olaszországból.

A hazai cégek helyzetét megkönnyítette, hogy Magyarországon - becslések szerint - összességében a szükségesnél ötödével több kvótát osztottak szét. Emellett az érintett létesítmények üzemeltetőinek számláira egyszerre utalták át a 2005-ös és 2006-os kvótákat is, miközben a tavalyi szén-dioxid-kibocsátásuknak megfelelő kvótamennyiségről április végéig kellett számot adni. Tehát a cégek abban az esetben sem kényszerültek külső kvótavásárlásra, ha szűkösnek bizonyult a számukra biztosított 2005-ös keret, hiszen a hiányt 2006-os kibocsátási egységeikből is pótolhatták, igaz, a 2006-os elszámolási időszak - jövő tavasszal esedékes - teljesítése már problémásabb lehet.