Fellázadtak egy kínai üzem munkásai

Vágólapra másolva!
Több mint ezer alkalmazott lázadt fel a siralmas munkakörülményeik miatt a hét végén abban a dél-kínai gyárban, amely többek között a McDonald's Happy Meals-figuráit állítja elő - közölte csütörtökön egy amerikai szervezet.
Vágólapra másolva!

A China Labor Watch szerint a rendbontások szombaton kezdődtek a Hengli gyárban, Kuangtung (Guangdong) tartományban, és vasárnapig tartottak.

A megmozdulásban részt vevő ezer munkás az alacsony, átszámítva havi 75-100 dolláros munkabér, a meg nem adott fizetett szabadság és a siralmas munkakörülmények ellen tiltakozott.

A rendvédelmi erők mintegy száz tagját, közöttük rohamrendőröket vezényeltek a helyszínre. Az összecsapásokban számosan megsérültek, tucatnyi munkást őrizetbe vettek - közölte a China Labor Watch.

Az üzem tulajdonosának, a hongkongi Merton cégnek az egyik vezetője megerősítette, hogy "incidens történt", de a részletekre nem volt hajlandó kitérni.

A China Labor Watch szerint a hengli gyár alkalmazottai napi 11 órát és heti hat napot dolgoznak, a túlóráik száma havonta a 70-et is eléri, míg a kínai törvények 40 órás munkahetet írnak elő, és havi 35 túlórát engedélyeznek.

A túlóra megtagadását bércsökkentéssel büntetik, a betegállományt és a szabadságot nem fizetik ki, a munkások amúgy is alacsony béréből a szállás- és az étkezési költségeket is levonják az amerikai szervezet szerint.

Az alkalmazottak elmondása szerint a Merton termelésének 50 százalékát a McDonald's vásárolja fel, de a cég - internetes honlapja szerint - a Disney, a Mattel, a Warner és a DC Comics részére is szállít.

A McDonald's kivizsgálja az ügyet - közölte az amerikai gyorsétteremlánc egyik illetékese