Elektronikus levélben is jöhetnek a számlák

Vágólapra másolva!
Ma csupán egy tucat cég él a hiteles e-számlázás lehetőségével, egy-két éven belül azonban a havi csekket is kiválthatja egy e-mail. Az e-számla-piac robbanása gyógyír lehet az áfacsalások ellen.
Vágólapra másolva!

Ma csupán néhány cég állítja ki, hitelesíti, majd továbbítja üzleti partnereinek a számlákat elektronikusan, a következő években viszont jelentősen nőhet e vállalkozások köre, írja a Népszabadság. Erre, az elképzelések szerint a közeljövőben kormányzati intézkedések is rásegítenek majd. Lengyel Tibor, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke szerint akár már jövőre megszülethet egy olyan döntés, amely a cégek egy bizonyos körére kötelezően írná elő az elektronikus számlázást. Ilyenek például az átutalásos számlákat kiállító, valamint a közbeszerzésben részt vevő cégek. Lengyel saját, e-számla-szolgáltató cége révén, több közüzemi szereplővel is tárgyal. Nagy Zsolt, a NetLock Kft. jogi tanácsadója szerint ennél szűkebb körben érdemes az e-számlázást esetleg kötelezővé tenni. Elsősorban olyan cégek számára lehet ezt előírni, melyeknek nem okoz nagy terhet a szükséges informatikai bázis és szakmai kompetencia megteremtése, hatékonysági alapon érdekeltek, valamint adott a megfelelő ügyfélkör. Az e-számlázást már most alkalmazó, 10-15 cég között internetszolgáltató, távközlési és légiközlekedési cégek is megtalálhatók.

A nagy áfakiesést okozó körbeszámlázásos csalások azonban nem az így adódó nagyvállalati körre, sokkal inkább a közepes és kisebb vállalkozásokra jellemzőek - mondta Nagy. Az e-számlázás nagy előnye, hogy elektronikusan, szinte percre pontosan nyomon követhető a számlák sorsa: a kiállított bizonylatra legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírás, valamint időbélyegző kerül, ezután továbbítja a kibocsátó, majd a befogadó, a hitelesség ellenőrzését követően illesztheti be könyvelésébe. Így az egymás után, egy bizonyos tételt kiszámlázó cégek láncolatának végén az áfát visszaigénylő cég nem tűnhet el nyomtalanul a gyors és pontos nyomon követhetőség miatt. Persze, csak abban az esetben, ha számára is kötelezően előírják az e-számlák használatát, amire azonban országos szinten egyelőre nem sok esély mutatkozik. Jelenleg az elektronikusan érkező számlákat a legtöbb helyen kinyomtatják, és így könyvelik le. Mivel azonban ezek nem hiteles másolatok, az adóigazgatási azonosítás miatt, a nyomtatás forrását igazoló, hiteles elektronikus számlát is meg kell őrizni.

Nagyvállalati körben egyelőre a tömeges hitelesítési képesség informatikai hátterén dolgoznak: így az e-számlázás mellett egyéb elektronikus hitelesítési műveletek (például a hiteles archiválás, az üzleti levelek elektronikus és hiteles szignózása) is lehetővé válnak. Az ilyen rendszerekre épülve viszont egy-két éven belül tömegesen jelenhetnek meg az e-számlázási projektek, az elektronikus számlaügyintézés ugyanis minimum 30-40, de inkább 50-60 százalékos megtakarítást jelenthet. Míg ma 200 forint felett van egy ajánlott postai küldemény továbbításának ára, az elektronikus rendszerben, Lengyel szerint jövőre ez nettó 100 forint alá mehet. A havi tételenként megjelenő, mintegy százforintnyi megtakarításból az e-számlázást bevezető szolgáltatók különböző mértékben és módon juttatnak ügyfeleiknek. Van, ahol elektronikus számlát kínálnak fel, és a papíralapú bizonylatért külön díjat kérnek, máshol pedig kedvezményt adnak, ha a csekkes rendszerről online számlázásra tér át az ügyfél. A közepes és nagyobb vállalkozások esetében az e-számlázásra való átállás egyszeri költsége jelentős (legalább 5-15 milliós) tétel, a kkv-szektornak azonban már ma is elérhetők 100-200 ezer forintos alapárú csomagok, melyeket évi néhány tízezer forintos szolgáltatási díj fejében lehet működtetni. A nagy számlaforgalmú cégeknél még többmilliós költség mellett is néhány év alatt megtérül a beruházás.

A Malév július eleje óta e-számlát állít ki minden olyan esetben, amikor az utas elektronikus repülőjegyet vásárol az interneten, az ügyfélszolgálatokon vásárolt e-ticketek esetében, szeptember 15-től állnak át. Január elsejétől teljesen megszűnik a hagyományos, papíralapú jegy a légitársaságnál. Világszerte 2008. január 1-jétől szüntetik be a papírjegyek használatát, a helyfoglalást csupán egy elektronikus kód igazolja majd a járatoknál.