A gázzal drágul a tűzifa is

Vágólapra másolva!
Nincsen könnyű dolga azoknak, akik a gázár és az áfaemelés miatt szeretnének szilárd tüzelőt - fát vagy szenet - vásárolni. A Népszabadság szerint a tűzifára néha heteket kell várni a Tüzép telepeken. A fa és a szén ára elmarad ugyan a gázétól, de a járulékos költségek - például a házhozszállítás - miatt már nem akkora az árkülönbség. Ugyanakkor akinek nem ilyen üzemre tervezték a fűtési rendszerét, tetemes összeget kell fizessen az átállásért.
Vágólapra másolva!

A gázár- és az áfa-emelés miatt jelentősen megnőtt az érdeklődés a hagyományos, szilárd tüzelőanyagok iránt. Azonban nem biztos, hogy elkerüli az áremelést az, aki fával, vagy szénnel próbálja felváltani a dráguló gázt. A tüzép telepeken olykor heteket kell várni a tűzifára, így aki mos indul el tüzelőt beszerezni, nem biztos, hogy az áremelés előtt tud vásárolni.

Az erdőgazdaságok az erőművekkel kötött hosszú távú megállapodások miatt nem tudják egyik napról a másikra növelni a lakossági kínálatot, noha az érdeklődés jelentősen növekszik az utóbbi időben. Hasonló a helyzet a szénnel is, amely iránt egyébként ötödére csökkent a kereslet a rendszerváltás óta.

A tűzifa és a szén ára - ha nem is a gázzal megegyező mértékben - de emelkedett az utóbbi években. Igaz a hagyományos tüzelők még mindig olcsóbbnak tűnnek, de az olyan járulékos költségek, mint a házhozszállítás jelentősen megdrágítják a beszerzést. Ráadásul sok esetben a gázra átállított fűtési rendszert igen nehéz és drága visszaállítani szilárd tüzelőanyagra. Fával egyébként nem csak a szegények fűtenek - igen sokan vásárolják a jómódúak közül a kandallóba.