A folyó mérleg hiánya 1,468 milliárd euró

Vágólapra másolva!
Idén a második negyedévben a folyó fizetési mérleg hiánya 1,468 milliárd euró volt, így 2006 első félévében a folyó deficit 3,006 milliárd eurót tett ki.
Vágólapra másolva!

A folyó fizetési mérleg hiánya 1,468 milliárd euró volt idén a második negyedévben, szezonális hatásoktól megtisztítva 1,387 milliárd euró - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az előzetes adatok alapján. Tavaly a második negyedévben - a korrigált adatok alapján - a folyó mérleg 1,499 milliárd euró deficittel zárt.

A jegybank közzétette a tavalyi IV. negyedévi és az idei I. negyedévi felülvizsgált adatokat is. Eszerint 2005. IV. negyedévében a folyó fizetési mérleg hiánya 1,375 milliárd euró volt, így az elmúlt év egészében - a revíziót követően - 6,002 milliárd eurót tett ki.

A korrigált adat szerint a folyó hiány 2006 első negyedévében 1,537 milliárd eurót ért el, így 2006 első félévében a folyó deficit 3,006 milliárd eurót tett ki.

A folyó fizetési mérleg hiány kisebb a várakozásoknál, javulása a kiemelkedően javuló áru-, és szolgáltatás egyenlegnek köszönhető, míg a jövedelem egyenleg tovább romlott, egyrészt a nagyobb osztalék kifizetések miatt (a Magyar Telekom még nem fizette ki az osztalékot, ami a külföldi tulajdonosok meghatározó szerepe miatt további jelentős romlást eredményezett volna a fizetési mérlegben, erre várhatóan a későbbiekben sor kerül), másrészt a gazdaság folyamatosan növekvő külső eladósodottsága miatti növekvő kamatszolgáltatási terhek miatt - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Kifejezetten negatív a nem adóssággeneráló finanszírozás jelentős hiánya, ami elsősorban a portfolió befektetések május-júniusi kivonásának köszönhető.

Az árumérleg további kismértékű javulása várható a megszorítások hatására visszaeső fogyasztás és beruházások miatt. A szolgáltatások egyenlege szintén mutathat további javulást, mivel a megszorítások hatására a külföldi utazások iránti kereslet visszaesése várható. A jövedelmek egyenlege viszont tovább romolhat, elsősorban a külső eladósodás miatti növekvő kamatterhek miatt. A viszonzatlan folyó átutalások egyenlege a következő években látványosan javulhat az EU forrásoknak köszönhetően, ami egyre jelentősebb szerepet fog játszani a deficit csökkentésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy az EU finanszírozások általában utólagosak, így ez csak lassan fogja mérsékelni a hiányt.

Az év hátralevő részében még nem számíthatunk a fizetési mérleg látványos javulására, a várakozás szerint 6,4 milliárd euró lesz a mérleg hiánya, jövőre a hiány 6 milliárd euróra csökkenhet. A fizetési mérleg adatai csak kismértékben befolyásolhatják a piacokat, a befektetők már a Konvergencia Program hitelességére, szigorú megvalósíthatóságára figyelnek - mondta Suppan Gergely.

[origo]/MTI