Mobilszolgáltatókat bírságol az unió

Vágólapra másolva!
Komoly pénzbüntetés várhat három mobilszolgáltatóra, ha az Európai Bizottság helybenhagyja a bírságra vonatkozó tervezetet, amelyet az aránytalanul magas roamingdíjak miatt szabtak ki. A bünetetés akár az éves bevétel 2-3 százalékát is elérheti.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli hatóság a Vodafone, a brit O2 és a T-Mobile International esetében hozott elmarasztaló döntést - olvasható a Világgazdaságban. A bizottság tervezete már elkészült a bírságra vonatkozóan, várhatóan a jövő hónapban születik meg a jóváhagyás.

A bizottság igen komoly pénzbüntetést szabhat ki és egyre nagyobb nyomást gyakorol a mobilszolgáltatókra. Tavaly Franciaországban összesen 534 millió eurós büntetést róttak ki közös ármegállapítás miatt három francia mobilszolgáltóra.

A hatóság adatai szerint a roamingdíjak akár a szolgáltatás költségének ötszörösét is elérhetik, ezért júliusban olyan határozattervezetet tett közzé, amely a jelenlegihez képest 70 százalékos díjcsökkentésre kötelezné a szolgáltatókat.

A jelek szerint a bizottság számára nem elégségesek a már beígért lépések, a Vodafone ugyanis bejelentette, hogy jövő áprilisig 40 százalékkal csökkenti roaming-szolgáltatásának díját a 2005-öshöz képest.