Vágólapra másolva!
A harmadik világban folytatott üzleti tevékenységeknek még mindig természetes eleme a megvesztegetés - derült ki egy tíz európai ország vállalatait is vizsgáló felmérésből.
Vágólapra másolva!

A Transparency International elemzése 30 ország cégeinek harmadik világbeli viselkedését vizsgálta - ezek adják a világgazdaság összes exportjának 80 százalékát -, és azt találta, hogy egyetlen ország sem közelítette meg a legjobb pontszámot. A 125 fejlődő ország 11 ezer üzletemberének megkérdezése alapján összeállított lista élén Svájc található, amelynek társaságai a megszerezhető 10 pontból - ami azt mutatná, hogy egyáltalán nem próbálják meg korrumpálni lehetséges üzletfeleiket - 7,81 pontot szereztek - írja a Napi Gazdaság.

Az elemzés készítői szerint ez azt jelenti, hogy ha vannak is olyan országok, amelyek vállalatai kevésbé folyamodnak a megvesztegetés eszközéhez a harmadik világban, igazi nyertese nincs az összehasonlításnak.

A legjobban szereplő EU-tagországnak Svédország bizonyult, amely a lista második helyezettje lett. A gazdag európai országok az első tízbe kerültek, míg a legrosszabb helyezést Portugália (16.) és Olaszország (20.) érte el. Az unióba igyekvő Törökország csak 27. lett a 28. Oroszország előtt. A lista alján India található 4,62 ponttal, ami majdnem azt jelenti, hogy a korrupció az üzleti megbízások elnyerésének mondhatni elfogadott eszköze.

A Transparency International szakértői elmondták: azért az országok és nem a vállalatok listáját állították össze, mert szerintük az államok is felelősek azért, amit a náluk bejegyzett vállalkozások külföldön tesznek.