Az S&P 2011-es bolgár euróbevezetést jósol

Vágólapra másolva!
A magyar devizaosztályzattal megegyező szintre emelte Bulgária szuverén hosszú futamú küladósságának besorolását csütörtökön a Standard & Poor's, amely szerint Bulgária négy éven belül az euróövezet tagja lehet, ha ezt az infláció meg nem akadályozza.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének csütörtöki londoni bejelentése szerint a bolgár hosszú lejáratú devizakötelezettségek kockázati besorolása az eddigi "BBB"-ről "BBB plusz"-ra, a rövid lejáratúaké "A-3"-ról "A-2"-re javulnak, stabil kilátással. A cég a devizaosztályzatokkal most már megegyező hazai adósi besorolásokat megerősítette.

A felminősítést a közelgő bolgár EU-csatlakozás, az államadósság-teher csökkenése és a robusztus gazdasági növekedési kilátások indokolják, áll az elemzésben. A deviza- és beladósi osztályzatok azonos szinten történt egyesítése azt jelzi, hogy a Standard & Poor's szerint Bulgária jó úton halad az euróövezeti csatlakozás felé is, amelyet 2011-ig valószínűsít. A hitelminősítő eközben változatlanul 2014-et tartja Magyarország legvalószínűbb euróövezeti csatlakozási időpontjának.

Az S&P megjegyzi ugyanakkor, hogy a maastrichti feltételrendszer teljesítésének legfőbb akadálya az infláció, amely a hitelminősítő szerint az idén átlagosan 7 százalék lehet. A drágulási ütem legutóbbi gyorsulását ugyan főképp hatósági árintézkedések, közvetett adóemelések és ellátási oldali tényezők okozták, de az ezeket követő másodlagos inflációs hatások késleltethetik a dezinflációt, amely későbbre tolhatja az euróövezeti csatlakozást is, áll az S&P csütörtöki elemzésében.

Bulgária csütörtöki felminősítésével a bolgár szuverén adóskockázati osztályzat azonos szintre került Magyarországéval az S&P listáján. A hitelminősítő a magyar devizaadósi osztályzatot júniusban, már a kormány egyensúlyi programjának bejelentése után rontotta vissza az addigi elsőrendű "A mínusz" alapfokról a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett "BBB" sáv tetejére, azzal az indokkal, hogy szerinte a költségvetési helyzet nagyobb mértékben romlott, mint amennyit a kormánycsomag javítani fog rajta.