Milliárdos visszaélések tb-pénzekkel

Vágólapra másolva!
Milliárdos visszaélések történhettek az elmúlt években társadalombiztosítási pénzekkel. Az ügy kivizsgálására az egészségügyi miniszter, Molnár Lajos ellenőrző csoport létrehozásáról döntött - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A tb-pénzekkel történt visszaélések kivizsgálásáról döntött az egészségügyi miniszter. Az átfogó vizsgálat célja, hogy kiderüljön, jogosan vettek-e igénybe milliárdos szolgáltatásokat, amelyeket a számítógépes rendszer kiszűrt.

Egy középkorú beteg például hét év alatt 86 kórházban 2998 napig tartózkodott, ez idő alatt az intézmények 150 alkalommal agyi keringészavart, 74 alkalommal szívbetegséget, 13 alkalommal tüdőembóliát számoltak el utána a tb-nél. Hatvankilenc esetben, 226 ezer forint tb-támogatási összeggel szállították őt mentővel.

Még különösebb, hogy az egyik minisztériumi férfi munkatársuk 2001-2003 között hét alkalommal megszületett, s ugyanennyi alkalommal felboncolták. E beavatkozások után 2,3 millió forint tb-támogatást számoltak el utána.

Olyan is előfordul, hogy miközben egy átlagos körzet háziorvosa nyolc hónap alatt nagyjából 6,4 millió forint tb-támogatással rendelt gyógyszert, van olyan, aki 125 millió értékben utalványozott - olvasható a Világgazdaságban.

Az egészségügyi reform részeként, várhatóan januártól bevezetik az egyéni számla rendszerét. Így a biztosított már nemcsak arról győződhet meg, milyen beavatkozásokat és mekkora összeggel számoltak el nála az OEP-nél, de megtudhatja azt is, fizettek-e és mekkora összegben a tb-járulékot utána. Januártól a kórházi zárójelentésben le kell írni az elvégzett beavatkozást, amelyet a beteg aláírással igazol, ez megakadályozhatja a további túlszámlázásokat.