Nem ment át a 200 milliárdos Fidesz-javaslat

Vágólapra másolva!
A Fidesz 200 milliárdos módosítási javaslatát is tárgyalta az országgyűlés költségvetési bizottsága csütörtökön. A kormánypárti bizottsági tagok szerint nincsen fedezet a fideszes módosítások teljesítésére.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága csütörtöki ülésén a képviselők megvitattak több száz módosító indítványt, amelyet a 2007. évi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz nyújtottak be.

Az ellenzéki és a kormánypárti képviselők egyhangúlag - a kormánnyal egyetemben - támogatták azt a módosító javaslatot, ami a Magyar Vöröskereszt számára 123 millió forintot csoportosít át. Ennek forrásaként 30 milliót a Miniszterelnöki Hivataltól, 20-20 milliót az FVM-től, a GKM-től illetve a PM-től, míg 33 millió forintot az Egészségügyi Minisztériumtól vonnának el.

Az MSZP és az SZDSZ által benyújtott és a kormány által támogatott módosító javaslatok közül megemlítették azt a 100 millió forintot, amit a GKM fejezetből a Miniszterelnöki Hivatal fejezetéhez tesznek át, audiovizuális eszközök beszerzésére.

Éles vita alakult ki arról a 103 módosító javaslatról, amelyet az ellenzéki képviselők nyújtottak be, és amelyekben mintegy 200 milliárd forint átcsoportosítására tesznek javaslatot. Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke elmondta: ezeket az átcsoportosításokat csak elsősegélynek nevezné, mert néhány területnek még ez is csak a túléléshez lenne elegendő. Példaként említette, hogy a kis- és középvállalkozások tőkejuttatására 25 milliárdot, az önkormányzatok 17 milliárdot, a főváros fejlesztésére 62 milliárdot, kutatás-fejlesztésre 17 milliárdot szánnának. A kormánypárti képviselők szerint a Fidesz javaslatának nincs megalapozott forrása.

Az ellenzéki képviselők szerint a kormánynak nem is volt igazi szándéka az ellenzéki javaslatok elfogadására. A költségvetési bizottság és a kormány is támogatta a gazdasági bizottság önálló indítványát, ami a múzeumok működtetését más tárcáktól egységesen az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz csoportosítja át, például a GKM-től elkerül a Vendéglátóipari Múzeum működtetése.

A kormány és a bizottság is támogatta azt a módosítást, amely a vizitdíjat egységesen 300 forintban állapítja meg, míg a rászorulók a nyugdíjukba, illetve szociális juttatásukba építve kapják meg a 100 illetve a 200 forintos kedvezményt. Azt a módosító javaslat is támogatta a bizottság és a kormány is, amely a központi tűzoltóságtól 40 millió forintot csoportosít át a köztestületi tűzoltóságokhoz.