Vágólapra másolva!
A bankszektort erőteljes lassulás jellemezte a harmadik negyedévben, három hónap alatt mindössze 1,8 százalékos bővülést produkált - írja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tegnap közzétett gyorsjelentésére hivatkozva a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A hosszú távú növekedési ütemben a mostani lassulás hatása még nem látszik, hiszen egy év alatt még mindig 23,42 százalékkal növekedtek a hitelintézetek.

A háztartások betétállománya nagymértékben - 6,25 százalékkal - esett vissza, betétcsökkenésre ennél a szektornál hosszú évek óta nem volt példa. A mérséklődés leginkább a kamatadó emelésével magyarázható, a szeptemberi változás előtt ugyanis több százmilliárd forint vándorolt át bankbetétekből befektetési alapokba.

A harmadik negyedévben - még a szezonális hatásokat figyelembe véve is - lassult a hitelek növekedési üteme. A felügyelet szerint a jövőben is ennek folytatása várható, ráadásul egyes hitelfajták állománya hosszabb-rövidebb ideig akár csökkenést is mutathat. A forint utóbbi hónapokban tapasztalt erősödése önmagában mérsékelte a devizahitelek arányát, amelyek ennek ellenére az állományon belül stabilan tartják elsőbbségüket

A kölcsönök devizásodása Magyarországon visszafordíthatatlan folyamat, nem volt hatással rá az első félévben tapasztalt árfolyamcsökkenés sem - áll a jelentésben. A devizahitelek aránya, a lakossági ügyfelek körében hamarosan meghaladhatja az ötven százalékot.

A kölcsönökön belül továbbra is a lakosságiak nőttek a legnagyobb ütemben, közel kétszer olyan gyorsan, mint az összállomány. Az újonnan kihelyezett lakossági hiteleken belül továbbra is a lakáscélú hitelek szorulnak vissza a fogyasztásiakkal szemben. A vállalkozói kölcsönöknél a kkv-szektornak nyújtott hitelek állománya esett, hozzávetőleg 300 milliárd forinttal, amit a felügyelet egyrészt a bankok nagyobb óvatosságával, másrészt a csökkenő kereslettel magyaráz.

A hitelek portfólió-minősége kismértékben romlott a harmadik negyedévben is, ami a bankokat kockázatkezelési gyakorlatuk szigorítására ösztönözheti. A bankszektor eredménye ennek ellenére, abszolút értékben nőtt az előző év hasonló időszakához képest, ám az eszközökhöz viszonyított profit és a kamatmarzs is visszaesett. A szektor fizetőképességi mutatójának ingadozása, a jelentés szerint szinte kizárólag a forint árfolyamának mozgásával magyarázható.