Trichet: Nem szükséges a közeli kamatemelés

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet szerdán kissé lehűtötte a közeli kamatemelésről szóló várakozásokat. Mint mondta, az euróövezetben a gazdasági növekedés inflációmentesen is fenntartható lesz.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben a gazdasági növekedés, némi év eleji bizonytalankodás után, évi átlagban meg fog felelni az infláció nélkül fenntartható lehetőségnek, mondta az elnök európai parlamenti meghallgatásán. Az EKB olvasatában ez 2 százalékhoz közeli GDP-növekedést jelent, és ez megfelel az Európai Bizottság és az elemzők eddigi előrejelzéseinek.

Novemberben az Európai Bizottság 2,6 százalékra emelte az euróövezeti GDP-növekedés idei ütemére szóló előrejelzését az október elején jósolt 2,5 százalékról. Májusban még csak 2,1 százalékot valószínűsített a bizottság. Az új jóslat szerinti eredmény rekord lenne 2000 óta. Távolabbra a brüsszeli bizottság lassulást jósol: jövőre 2,1 százalékos, 2008-ban 2,2 százalékos GDP-többletre számít.

Trichet a jövő évi kockázatok között említette a továbbra is erős inflációs várakozásokat a folytatódó, erős hitel és pénzellátás növekedése, az ingatlanpiaci áremelkedés miatt, a kőolaj drágulásának mind jobban érzékelhető hatásai következtében, továbbá a szabályozott árak és adók vártnál esetleg nagyobb emelkedése miatt.

Ám hozzátette: szerinte a gazdasági növekedés körül a negatív kockázatok lesznek túlsúlyban, a protekcionizmustól való aggodalmak miatt és a világgazdasági egyensúlytalanságokból származó, kiszámíthatatlan fejlemények nyomán.

Trichet újdonságot nem tartalmazó, kiegyensúlyozott elemzése az euró erősödésének lelassulását vélelmezi. Előzőleg, kedden megugrott a közös valuta, mert a vártnál jobb német üzleti hangulatot követően a befektetők már nem valamikor a jövő év első felére, hanem határozottabban az első negyedévre várták az EKB kamatemelés-sorozatának folytatását. Ezt a kilátást Trichet nyilatkozata árnyalta, szerdán az inga kezdett visszalendülni a "valamikor a jövő év első felében" vélemény felé.

Az Európai Központi Bank (EKB) a legutóbbi, december 7-i kamatdöntésével negyed százalékponttal 3,50 százalékra emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak.