Az Európai Bíróság előtt a túladóztatók

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy az Európai Bíróság elé visz öt tagországot, mert megkülönböztető adózást folytat a külföldi cégekkel szemben. Belgium, Hollandia, Olaszország, Spanyolország és Portugália kaphat emiatt elmarasztaló bírósági végzést.
Vágólapra másolva!

Ezen országokban a bizottság szerint olyan jogi szabályozás él, miszerint a külföldi cégek osztaléka jobban megadóztatható, mint a hazaiaké. A bizottság figyelmeztette az ügyben Lettországot is: két hónapot kap arra, hogy adóügyi téren szüntesse meg megkülönböztetéseit, máskülönben ő is az Európai Bíróság előtt találhatja magát. Luxemburg is majdnem a bíróság elé került, de a szükséges adójogi módosításokat még idejében végrehajtotta.

Az Európai Bizottság még október közepén indított több ország ellen eljárást, amiért az adózáskor diszkriminálják a külföldi cégeket. Spanyolország a hazai cégekkel szemben kisebb nyereségadó-kedvezményben részesíti azokat a külföldi cégeket, amelyek az országban működnek ugyan, de nincsen ottani székhelyük. Korábban e rendszer megszűntésére szólította fel már egyszer Madridot az Európai Bíróság.

Utolsó figyelmeztetésben részesült akkor Görögország is, amely ugyancsak diszkriminatív osztalékadóval sújtotta még akkor a más EU-tagországok osztalékot fizető cégeit, szemben a hazai cégekkel. "A más uniós tagországok cégei által kifizetett osztalékokat ugyanúgy kell megadóztatni, mint a hazai cégek által fizetett osztalékot "- közölte akkor Kovács László adó- és vámügyekben illetékes biztos.