Az Emfesz erőmű építését tervezi

Vágólapra másolva!
Az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Emfesz) egy 800 megawattos kombinált ciklusú gázturbinás erőmű építését tervezi. Az erőmű Magyarország villamosenergia-szükségletének jelentős részét biztosíthatja.
Vágólapra másolva!

Az ukrán érdekeltségű Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Emfesz) a tervek szerint 2011-ben zöldmezős beruházásban 400 milliárd forint költséggel kezdi meg a 800 megawattos erőmű építését az észak-alföldi régióban - jelentette be az Emfesz kedden közleményben. Az 1,5 milliárd euró költségű projekt a későbbiekben 2400 megawatt teljesítményű erőművé bővíthető.

Az erőmű biztosíthatná Magyarország villamosenergia-szükségletének jelentős részét. Az Emfesz közleménye szerint az erőmű biztonságos és folyamatos termelése stabilizálhatja a magyarországi energiaárakat. Az előzetes számítások szerint az építkezés folyamán legalább kétezer ember munkájára lesz szükség.

Az Emfesz a legnagyobb hazai gázipari szabadpiaci szereplő. A 2003-ban alapított Emfesz Kft. a magyarországi gázpiac liberalizációjával, 2004-ben kezdte meg tevékenységét. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a Moltól bérli, és a biztos beszerzési forrást az ukrán RoszUkrEnergo (RUE) céggel 2005-ben megkötött, évi hárommilliárd köbméter földgáz szállítására szóló tízéves szerződés garantálja. Ez a mennyiség a hazai, évi 13-15 milliárd köbméter földgázfelhasználás viszonylag jelentős hányada. A társaság korábbi tájékoztatása szerint a hazai szabadpiacon 70-80 százalékos részesedést ért el.

Az Emfesz 2005-ben 93,475 milliárd forint árbevételt és 10,71 milliárd forint üzemi szintű nyereséget könyvelt el. A társaság a magyar villamosenergia-piac szereplőjévé vált azzal, hogy tavaly októberben 1,5 milliárd kilowattóra villamos energia vásárlására írt alá egyéves szerződést az ukrán Interenergo céggel, amit - az akkori közlés szerint - a magyarországi szabadpiacon kíván értékesíteni. Az Emfesz az idei évre 100 megawatt határkeresztező kapacitáshoz jutott a kért 200 megawatt helyett.