Százmilliárd forintos kárt okoznak a kartellek

Vágólapra másolva!
A verseny korlátozása akár 45 százalékkal is emelheti az árakat , Magyarországon például mintegy 40 százalékkal emelte az autópályaépítés költségeit. Egy készülő új szabályozás szerint a versenyhivatal előzetesen betekinthet majd a közbeszerzési kiírásokba, és a dokumentumok nyilvánosan is kereshetők lesznek.
Vágólapra másolva!

Csupán az autópálya-építéseknél 100 milliárd forintokat lehetne megtakarítani az adófizetők pénzéből, ha tovább javulna a kartellek elleni fellépés hatékonysága - mondta Kóka János, a gazdasági tárca vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Előtte együttműködési megállapodást írt alá Kóka János és Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke.

Az utóbbi négy évben, a legóvatosabb becslések szerint is 64 milliárd forint kárt okoztak a kartellek. Az összebeszélés, a verseny korlátozása 142 milliárd forinttal emelte az árakat. A kartellek áremelő hatását nemzetközi szinten 10-45 százalékra becsülik, Magyarország ennek felső határán áll - jegyezte meg a miniszter.

Az őszi ülésszakra olyan törvényjavaslatot terveznek a gazdasági minisztériumnál, amely a Gazdasági Versenyhivatal hatékonyabb fellépését szolgálja. Így például, gyanú esetén a hivatal előzetesen betekinthetne a közbeszerzési kiírásokba. A tervek szerint a közbeszerzési dokumentumok adatbázisszerűen, nyilvánosan is kereshetők lesznek, mert a nyilvánosság is elrettentő erővel bír - mutatott rá Kóka János.

Elmondása szerint többéves erőfeszítéssel és a versenyfeltételek erősítésével 40 százalékkal csökkentették például az autópálya-építési költségeket. A kétmilliárd forint körüli kilométer árat egymilliárd forint közelébe csökkentették. A miniszter szerint szinte valamennyi infrastruktúra építésénél 20-40 százalékkal csökkenthetők a költségek a tényleges versennyel.

Kóka János hangsúlyozta: tudomásul kellene venni, hogy a verseny korlátozása, a kartell nemcsak versenyjogi bírsággal, a közbeszerzési eljárásból való eltiltással jár, hanem polgári per alapján az okozott kár visszaperelhető, illetve a versenykorlátozó magatartás a büntető törvénykönyv szerint is önálló tényállás, büntethető 2005 szeptembere óta. Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke elmondta, a kartell gyakorlatilag lopás, az adófizetők pénzének eltolvajlása.