Uniós áldásra vár a vidékfejlesztési program

Vágólapra másolva!
Elkészült a magyar vidékfejlesztési program hivatalos változata, amelyet már továbbítottak az Európai Bizottsághoz. E szerint Magyarország 2007 és 2013 között európai uniós forrásból csaknem 5 milliárd eurót (1300 milliárd forintot) jogosult a mezőgazdaság modernizálására és a vidéki térségek fejlesztésére fordítani - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A forrás felhasználásával megalapozható az agrárszektor termékeinek versenyképessége, a minőségi mezőgazdasági termékek előállítása, illetve a rurális térségek felemelkedése, azaz a vidékfejlesztés fenntarthatósága.

Fentiek kapcsán egy a napokban tartott szakmai fórumon Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára külön hangsúlyozta, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program intézkedései közül a legfontosabb a modernizáció, amely az elkövetkező hét év alatt a rendelkezésre álló források 47 százalékát köti majd le.

Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára a vidékfejlesztési programhoz kapcsolódó természetvédelmi kérdések köréből az ökológiai gazdálkodást és a biológiai sokféleség megőrzését emelte ki. Véleménye szerint tudatosan törekedni kell az agrárgazdálkodási és a környezetvédelmi érdekek összehangolására.

Az Európai Bizottsághoz a közelmúltban továbbított magyar vidékfejlesztési programot Brüsszelnek legkésőbb augusztus 20-ig kell jóváhagynia - tájékoztatott Ficsor Ádám. Az FVM szakállamtitkára szerint igen fontos a versenyképes agrárgazdaság humán feltételeinek megteremtése, különös tekintettel az innovációs készség és a piacorientált szemlélet elterjedésére. Ennek érdekében a képzési rendszert úgy kapcsolták a támogatás megszerzésének rendszeréhez, hogy 2013-ig százezer gazda "kényszerül" képezni magát.