S&P: Csökken a feltörekvők adóskockázata

Vágólapra másolva!
Tovább javul a globális feltörekvő térségbe tartozó szuverén adósok adóskockázata, áll a Standard & Poor's elemzésében, amely szerint a cég az elmúlt egy évben ötször annyi feltörekvő gazdaságot minősített fel, mint ahánynak rontotta az adóskockázati besorolását. Ez utóbbiak között volt Magyarország is.
Vágólapra másolva!

Az S&P a február 28-ával zárult tizenkét hónapban tíz feltörekvő térségi szuverén adós osztályzatát javította, és kettőét rontotta. A két visszaminősített adósbesorolás Ecuadoré és Magyarországé volt; a tavalyi naptári évben Magyarország volt az egyetlen visszaminősített feltörekvő piaci adós.Az elemzés szerint a hitelminősítő most már a magyar konvergenciaprogram teljesítésére számít "legalább a következő két évben", bár a 2010-es választások előtt lát kockázatokat.

A Standard & Poor's tavaly júniusban, már a költségvetési egyensúlyi program ismertetése után rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak közepes befektetői, spekulatív elemeket is tartalmazó "BBB plusz"-ra a szuverén magyar devizaadós-kockázati osztályzatot, azzal az indokkal, hogy a cég szerint a közfinanszírozás állapotában akkor megismert romlás nagyobb mértékű, mint amennyit a csomag javíthat rajta. A hitelminősítő ráadásul a rontott osztályzaton is fennhagyta a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást. Ezt azonban karácsony előtt visszajavította stabilra. A hitelminősítő azt jósolja, hogy a magyar kormánynak sikerül 2008-ra a konvergenciaprogramban szereplő 4,3 százalékos GDP-arányos szintre visszaszorítania az (ESA szabvánnyal számolt) államháztartási hiányt a S&P által 9,8 százalékosra becsült tavalyi szintről.

A GDP-arányos államadósság jövőre 71 százalékon tetőzik, és onnan csökkenésnek indul, áll a szerdai prognózisban. A Standard & Poor's azonban "az elégséges mértékű és fenntartható előzetes deficitcsökkentéshez szükséges idő miatt" továbbra sem várja Magyarország euróövezeti csatlakozását 2014 előtt. Az államháztartási deficitcsökkentés ugyanakkor hozzá fog járulni a folyómérleg-hiány mérsékléséhez is; az S&P 2009-re 4,0 százalékos GDP-arányos folyó deficittel számol az általa 7,1 százaléka becsült tavalyi szint után, azzal a megjegyzéssel, hogy a nem adósságteremtő tőkebeáramlások a hiány több mint felét finanszírozni fogják. Az idén várhatóan 6,8 százalékos átlagos infláció 2009-ben 3,4 százalékra csökken.

Az elemzés szerint a magyar szuverén besorolásra érvényes stabil kilátás az S&P azon várakozását tükrözi, hogy a kormány sikeresen stabilizálja a közfinanszírozási helyzetet, és 2008-tól kezdődően megállítja a közadósság GDP-hez mért növekedését. A Standard & Poor's szerint ugyanakkor a jelenlegi költségvetési konszolidációs tervtől való eltérés "újbóli és erőteljes" lefelé irányuló nyomást gyakorolna a magyar adósosztályzatra. Az S&P e forgatókönyv megvalósulását jelenleg kevéssé tartja valószínűnek, de "ez a valószínűség növekedhet a 2010-es választások közeledtével".

A hitelminősítő listáján szereplő feltörekvő térségi szuverén adósok kétötöde van befektetői szintű kategóriában, ami egy évtizede a legmagasabb arány. A februárral zárult egy évben a Standard & Poor's a nála besorolással szereplő feltörekvő szuverén adósok 26 százalékát felminősítette. Jóllehet a 2005-ös naptári évben ez az arány 32 százalék, 2004-ben még 42 százalék volt, az elmúlt egy évi felminősítési ráta is még meghaladta azonban az 1994 óta számolt 23 százalékos átlagot.

Az S&P szerint az elmúlt egy év volt az ötödik egymás után, amelyben a felminősített feltörekvő piaci szuverén adósok száma meghaladta a visszaminősítettekét.