Több pénzt adna a gazdáknak a kormány

Vágólapra másolva!
A fagykárok miatt módosítaná a kormány az agrárkárenyhítésről szóló törvényt, hogy a költségvetés terhére többlet pénzt tudjon adni a gazdáknak - jelentette be Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A törvénymódosításhoz az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges. A kasszához utólag is csatlakozhatnak termelők. A károk egy részét előlegként fizetik ki a gazdáknak, az összeg nagysága még kérdéses.

Az országos felmérés szerint a gyümölcstermés fele odaveszett az április végi, május elejei éjszakai fagyok miatt. Ez a tavalyi termelői áron számolva mintegy 45 milliárd forintos bevételkiesést jelent. A felmérés csak az 50 százaléknál nagyobb pusztítást vette figyelembe, mivel kisebb mértékű elfagyás esetén úgy számolnak, hogy a magasabb ár ellensúlyozza a kiesést.

A gyümölcsösök tulajdonosai mellett az erdészetekben is kénytelenek szembesülni a fagykárral. Ők a biztosítókban sem bízhatnak, mivel az erdőkre nem lehet biztosítást kötni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében az állami erdőket kezelő Nyírerdő Nyírségi Erdészeti (Nyírerdő) Zrt. sajtóreferense, Vereb István arról tájékoztatott: ilyen kár legalább 30 éve nem érte az erdőiket. A felmérések szerint a Nyírerdő 61 ezer hektárnyi területéből 12-15 ezret ért a becslések szerint százmilliós nagyságrendű kár. Különösen az akácosok és a nyárfák sérültek - olvasható a Népszabadságban.