Ausztriába szállítják a magyar hulladékot

Vágólapra másolva!
Egymást érik a szeméttel megrakott kamionok Ausztriába. Ennek azaz oka, hogy olcsóbb az osztrák hulladékfeldolgozóba hordani a hazai italos dobozokat. Magyarországon évente mintegy 800 tonna italoskarton-hulladék kerül a szelektív gyűjtőrendszerbe, ami az összes mennyiség hét százaléka.
Vágólapra másolva!

Magyarországon begyűjtött, használt tejes- és gyümölcslésdobozokat eleinte Németországba szállították újrahasznosításra. Jelenleg a keletkező mennyiség 80 százaléka már Ausztriába, a Mayr-Melnhof Karton frohnleiteni, Graz melletti gyárába kerül - írta a Népszabadság. Ez az üzem Európa egyik legnagyobb kartongyára, ahová Bulgáriából, Hollandiából, Szlovéniából is érkezik italoskarton-hulladék.

A másodnyersanyag - többek között a magyarországi is, amit az összepréselt dobozok magyar feliratairól, a Sió, Dini, Bakonytej elnevezésekről lehet felismerni - hatalmas, dróttal összekötözött bálákban kerül a gyárba. A hazai szállítmányok egyelőre kamionon érkeznek. A bálákat a szétbontás után fertőtlenítik, majd egy hatalmas turmixgépbe öntik, ahol meleg, 60 fokos víz hozzáadásával ledarálják, és szétválasztják a kombinált csomagolóanyag különböző alkotóelemeit.

A papírgyártáshoz nem használható, mintegy 15 tömegszázaléknyi hányad az energiaiparban hasznosul. A papírrostból hagyományos, barna vagy fehér karton készül.

Az osztrák papírgyár kapacitásának csak a töredékét fedi le ez a "soknemzetiségű" hulladék, és még az erre specializálódott gyártósor étvágyát is csak részben tudják a kombikartonnal kielégíteni. Ez elsősorban a szelektív gyűjtés hatékonyságán múlik: Magyarországon évente mintegy 800 tonna italoskarton-hulladék kerül a szelektív gyűjtőrendszerbe, ami az összes képződő mennyiségnek hét százaléka - derül ki a Népszabadságból.