Júliustól vizsgálják az őstermelőket

Vágólapra másolva!
Egyre több a feketemunkás a mezőgazdasági termelők között, ezért az eddig kiadott valamennyi őstermelői igazolvány felülvizsgálatára készül az agrártárca. A kistermelők csupán harmada legális. Jelenleg a zöldség-gyümölcs forgalom öt százalékát tudják csak tételesen ellenőrizni.
Vágólapra másolva!

Hemzsegnek a fővárosi aluljárókban és a forgalmasabb utcákon a paprika- és gyümölcsárusok. A többségük feketén szerzi be az árut, és feketén is árusítja azt. Szemetet szereznek, szemetet adnak el - így értékelte a helyzetet Kmetty Ágoston, a hivatalosan működő piaci és csarnoki üzleteket tömörítő szervezet, a "Kofakamara" elnöke- írja a Népszabadság.

A feketén árusítók többsége a csarnokok melletti kukákból lopják az árut és azt megmosva dobják piacra. A rendőrség tehetetlen, a növény-egészségügyi, élelmiszer-biztonsági és az általános népegészségügyi hatóság sem intézkedik megfelelően.

A szaktárca ezért úgy döntött, hogy bekeményít. Az év második felében, de leghamarabb júliustól a szaktárca felülvizsgálja az őstermelői igazolványokat. Csaknem egymillió emberről van szó. Ezúttal azt próbálják kiszűrni, hogy ki termel és ki nem.

A szaktárca vezetése szerint nem lehet megengedni, hogy a turisztikai központok, a bevásárlócentrumok közvetlen közelében, de akár a strandokon, az utak mentén is bizonytalan származású áru kerülhessen a fogyasztókhoz. Az őstermelői igazolványok "valóságalapját" nézik majd, magyarán: van-e valóságos termelés a kiállított és számos adókedvezményre jogosító dokumentum mögött, vagy nincs. Az esetleges visszaélésekről szóló információkat az adóhatóságnak is továbbítják majd - derül ki a Népszabadságból.