Tíz év után teljesülhet a gyógyszerkassza

2007.06.01. 8:22

Az év első négy hónapjában a tavalyihoz viszonyítva több mint 11 milliárd forinttal kevesebb támogatást utalt a tb az orvosságok árának támogatására - írja a Világgazdaság. A gyárak növekvő befizetései, a betegek térítési díjai után hamarosan itt az orvosok receptfelírási szankcionálhatósága.

Idén várhatóan betartható lesz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerkasszája, amire egy évtizede nem volt példa. A tb-támogatás összege januárban meghaladta ugyan a 37 milliárdot, ami a legmagasabb kiadási öszszeg az OEP történetében, de ezután fokozatosan visszaállt a 22-25 milliárdos értékre. A januári túlköltés egyik oka az Algopyrin-felvásárlási láz lehetett - véli az OEP.

A négyhavi kiadás-visszafogás a januártól hatályos gyógyszer-gazdaságossági törvény végrehajtásának a következménye. A döntés leginkább a gyártókat sújtja, hiszen amíg tavaly 22 milliárdos forgalomarányos befizetésre kötelezték őket, az idei költségvetésben 55 milliárddal számoltak. Az összegben 5-10 milliárd forint az orvoslátogatók után fizetett regisztrációs díj, a többi a forgalmuk után kötelező 12 százalékos befizetés. Tény azonban, hogy a január közepétől fizetendő kötelezettségből az első két hétre csupán 588 millió forintot fizettek be az adóhatóságnak; az extraadó miatt egyébként a cégek alkotmánybírósági kontrollt kértek, döntés még nincs.

A betegeknek az eddig térítésmentesen járó orvosságokért 300 forintot kell fizetniük, egyedül a közgyógyellátottak mentesülnek. Jelentősen csökkent a gyógyszerek tb-támogatási kulcsa. Ám az egészségpolitikusok leginkább a generikus szerek (lejárt szabadalmi védettségű, olcsóbb orvosságok) programjától, az orvosok vényírásának befolyásolásától várnak áttörést. Ha az orvosok receptírási gyakorlatukkal kilógnak az országos átlagból, vissza kell fizetniük a pénzt a tb-nek. A biztosító modellszámításai szerint ezzel éves szinten 30-40 milliárddal csökkenthető a betegek terhe.

A nyilvános árlicit bevezetése becslések szerint a betegeknek 8-10 milliárdos, a tb-kasszának 15-20 milliárdos megtakarítást hozhat idén. Ennek hatására április 1-jétől 783 készítmény ára csökkent, azóta további 400 árcsökkentési ajánlatot kapott a biztosító, így júliustól az egyes betegségekre való készítmények között ismét csökken a referencia-gyógyszer ára. Az ennél drágább orvosságok lekerülnek a tb-listáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK