Óriási végkielégítések ellen küzd Sarkozy

Vágólapra másolva!
Nyugat-Európában egyre élesebben kritizálják azokat a hatalmas és sokszor indokolatlan végkielégítéseket, amelyeket a nagy cégek fizetnek ki távozó menedzsereiknek. Különösen visszás az, amikor több ezer fős leépítések mellett a kilépő vezetők euróban vagy dollárban többmilliós összegeket vehetnek fel - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy, a nemrég megválasztott francia elnök adminisztratív eszközökkel szándékozik véget vetni az óriási végkielégítések gyakorlatának. A Sarkozy által múlt héten bemutatott törvényjavaslat értelmében a jövőben minden francia vállalatvezetőnek bizonyos üzleti eredmény eléréséhez kötnék a végkielégítésre való jogosultságot.

Sarkozy lépése az elmúlt évek több ilyen jellegű botrányára adott válasznak tekinthető. Ezek közé a kínos esetek köz tartozik az EADS európai repülőgépgyártó konzorcium volt francia társelnökének, Noel Forgeard-nak juttatott 8,5 millió eurós végkielégítés. Miközben az EADS leányvállalata, az Airbus súlyos válságba került, és több ezer dolgozóját az elbocsátás fenyegeti, Forgeard nemcsak az említett hatalmas összeget veheti fel távozása után, de élete végéig havi 33 ezer euró nyugdíjra is jogosult. Thomas Enders, az EADS német társelnöke utólag beismerte, hogy a Forgeard díjazásával kapcsolatos döntés elhibázott volt - írja a német Manager Magazin. Ugyanakkor érdekes, hogy Forgeard éppen a cégben részvényes Franciaország kormányának kifejezett kívánságára távozhatott önkéntes alapon.

A távozó menedzserek díjazása rendkívül kényes témának számít a londoni üzleti világban - emlékeztet a The Guardian. A GlaxoSmithKline lelépő elnökének, Jean-Pierre Garnier-nek javasolt 22 millió fontos végkielégítést a részvényesek 51 százalékkal leszavazták 2003-ban. Ez a brit történelem legnagyobb részvényesi felzúdulásának számított - fogalmaz a brit lap.