A kormány dönt az áfa csökkentésről

Vágólapra másolva!
A drasztikus élelmiszeráremelés miatt az áfához nyúlna a kormány. Szerdán viszi kormány elé az élelmiszerek árának, illetve áfájának ügyét Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.
Vágólapra másolva!

Amennyiben az áremelkedés indokolja, csökkenteni kellene az élelmiszerek áfáját - mondta tegnap újságírók előtt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Erről a tárcavezető szerdán terjeszt be javaslatot a kormánynak - írja a Napi Gazdaság.

A miniszter szerint többféle módon is lehet csökkenteni az élelmiszerek árát: az egyik módszer az áfa csökkentése egyes termékek esetében, a másik az önköltség csökkentése, konkrétan az állattartók költségeinek mérséklése. Utóbbi állami gabonafelvásárlással is elősegíthető - tette hozzá. Az intézkedéscsomag három változatban is elkészült, a lehetséges beavatkozási lehetőségek közötti optimális megoldás kiválasztása érdekében.

A miniszter elmondta, hogy a megoldási javaslatokba beletartozik a tőkehús áfájának ötszázalékos csökkentésére vonatkozó indítvány is. Itt kizárólag a tőkehúsra gondol a miniszter, aki szerint nem kell a feldolgozott termékek áfáját is csökkenteni, a tőkehús áfájának csökkentése ugyanis begyűrűzne a hústermékek árába is, azaz hozzájárulna azok mérsékléséhez. Ez ugyanakkor csak egy lehetőség. Gráf nem rejtette véka alá, hogy más érintett tárcák vezetői egyelőre elzárkóznak attól, hogy "hozzányúljanak" az áfához. A túlzott élelmiszerár-emelkedést meg kell akadályozni, a gyakorlati kérdésekben természetesen egyeztetni kell a tárcák között.

Az áfa csökkentésére vonatkozó verziót különben az agrárminiszter szerint akkor lehetne alkalmazni, ha az átlagos áremelkedés meghaladná a 20 százalékot - Gráf ugyanakkor reméli, hogy ez nem lesz nagyobb 20 százaléknál. Az élelmiszerár-emelkedésnek ugyanis van egy "természetes határa": a fizetőképes kereslet - derül ki a Napi Gzadaságból.

A 20 százalék alatti áremelkedést mindenesetre a termelői költségek csökkentésével szeretné kezelni az agrártárca - tette hozzá a miniszter. A minimumra szorítja a tárca az állatorvosi költségeket, s gyakorlatilag a minimumszintre a környezetvédelmi költségeket is, például a trágyaelhelyezést. Az állattartók költségeinek csökkentését az állami gabonafelvásárlással már el is kezdték segíteni: az állam a múlt héten vásárolt az európai uniós intervenciós készletből mintegy 100 ezer tonna kukoricát, tonnánként kevesebb mint 200 eurós áron, emellett a sertéstartók is vettek 140 ezer tonnát. A hazai raktárakban lévő, mintegy 900 ezer tonna intervenciós áruból még hozzávetőleg 200 ezer tonnát vásárolna meg az állam.