Gyurcsány nem enged a 13. havi nyugdíjból

Vágólapra másolva!
Nem engedünk hozzányúlni a 13. havi nyugdíjhoz - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az idősek világnapja alkalmából rendezett gálaműsoron. Ha a nyugdíjak csak az infláció mértékében növekednének, akkor rögzülne az a különbség, ami a nyugdíjasok és a keresők között van, ezt pedig el akarjuk kerülni - mondta.
Vágólapra másolva!

"Nem engedjük meg soha, hogy bármire, akár a költségvetés helyzetére hivatkozva ezt a programot bárki átalakítsa vagy kettétörje" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Idén mintegy 900 ezren és jövőre is több százezren fognak részesülni a program előnyeiből, ami annyit jelent, hogy ők a kötelező nyugdíjemelésen kívül 4-14 százalékos további nyugdíjemelésben fognak részesülni attól függően, hogy hány évet dolgoztak" - fejtette ki.

Novemberben vastagabb lesz a nyugdíjasok "borítékja", mivel januárig visszamenőleg 2,4 százalékkal emelik a nyugdíjakat, és akkor érkezik a 13. havi nyugdíj is. A 2,4 százalékos emelés nagyjából azt fogja jelenteni, hogy a rendes nyugdíja mellé mindenki további 3-3,5 heti nyugdíjat kap novemberben - mondta Gyurcsány. Januárban további 4,5-5 százalék közötti nyugdíjemelés várható.

A kormány célja az, hogy a nyugdíjak minden évben az inflációt meghaladó mértékben növekedjenek - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Fidesz szemtelenségről beszél

"Amit ma Gyurcsány Ferenc mondott az időseknek, az idősekről az idősek világnapján az rendkívül szemtelen dolog" - e szavakkal kommentálta a Fidesz szóvivője pénteken, sajtótájékoztatón a miniszterelnök beszédét. Szijjártó Péter szerint a kormány a 13. havi nyugdíjat már régen elvette a megszorító intézkedésekkel. Ezeknek az intézkedéseknek az egyik legnagyobb vesztese a nyugdíjas korosztály, hiszen őket sokkal nagyobb mértékben sújtják azok az áremelések és szigorítások, amelyek életbe léptek az utóbbi időszakban - mondta. A nyugdíjas infláció magasabb volt, mint az általános infláció - tette hozzá. Közölte: aki jövő év január 1. után vonul nyugdíjba, azoktól Gyurcsány Ferenc és kormánya még egy havi nyugdíjat elvett.