Magyarországról is távozik a Cemex

Vágólapra másolva!
Eladja magyarországi és ausztriai érdekeltségeit a Cemex. A cementipar egyik meghatározó vállalkozása - amely a világ ötven országában tevékenykedik - várhatóan az ír CRH-csoportnak adja el közép-európai érdekeltségeit és amerikai cégeinek egy részét is.
Vágólapra másolva!

A szerdai Napi Gazdaság információi szerint mexikói cementipari óriás azért kényszerül túladni cégeinek egy részén, mert az idén nyáron megvásárolta egyik riválisát, a Rinkert. Az akvizíció során a Rinker 90 százalékos pakettjét vásárolták meg, ami vélheten nem jelentett finanszírozási problémát a Cemexnek. Az ügylet azonban, úgy tnik, versenyjogi szempontból aggályos, ezért kénytelen megszabadulni egyes érdekeltségeitl. Az ügylet értékét szakértk 2,5-3,2 milliárd euróra teszik.

A jelenleg még folyó tárgyalások során a Cemex floridai és arizonai gyárait, valamint Utahban, Új-Mexikóban, Nebraskában lev telepeit kell eladni, Európában pedig egy katalóniai cementgyárat, valamint az osztrák és magyar cégeket érinti az adásvétel.

Az ügylet külön érdekessége, hogy a Cemex nem egészen három évvel ezeltt vásárolta meg a Danubiusbetonkészít Kft.-t a brit RMC-csoporttól és idén májusban jelentette be, hogy befejezte a magyarországi tevékenységek átszervezését. A Cemex magyarországi érdekeltségi körébe 38 készbetongyár, 8 kavicsbánya és 5 térküzem tartozik, éves forgalmuk tavaly 19 milliárd forint volt.

A mexikói cég aktivitását jól mutatja, hogy Budapestre helyezte európai hálózatát kiszolgáló szolgáltató központját is. A Cemex Shared Service Center számos informatikai és pénzügyi szolgáltatást végez a Cemex-cégek számára. A magyarországi terjeszkedésre 2006-ban több mint egymilliárd forintot fordítottak - új betongyárat és térküzemet is építettek - és az idei évre is egymilliárdos fejlesztést terveztek.

Az ír vev is nagyágyúnak számít a cementiparban, hiszen a világ 28 országában - köztük Lengyelországban, Portugáliában és Hollandiában - rendelkezik érdekeltséggel. A múlt évben a CRH 2,1 milliárd eurót fordított cégfelvásárlásokra - eddig összesen 69 ilyen tranzakciót fejezett be. Az ír cementmogul 2005. évi árbevétele 14,5 milliárd euró, nyeresége pedig 1,4 milliárd euró volt - derül ki a Napi Gazdaságból.