Gigászi bányavállalat körvonalazódik

Vágólapra másolva!
Bár a Rio Tinto elutasította a világ legnagyobb bányavállalata, a BHP Billiton által tett felvásárlási közeledést, a játszma folytatódik. A BHP Billiton 140 milliárd dollárt ajánlott a Rio Tinto összes értékpapírjáért.
Vágólapra másolva!

A javaslat szerint egy Rio Tinto részvényt három BHP Billiton papírra cserélnének be. Az egyesüléssel egy körülbelül 252 milliárd dollár értékű óriási bányászvállalat jönne létre a BBC szerint. A BHP megerősítette, hogy közeledését elutasították, ugyanakkor azt mondja, továbbra is keresi a tárgyalási lehetőséget. "Válaszoltunk a BHP-nek az általa tett ajánlatra, ami ezzel véget is ért, mivel aggályaink vannak vele kapcsolatban" - mondta a Rio Tinto szóvivője. A hírre a Rio Tinto részvényei 27 százalékkal drágultak, míg a BHP Billiton papírjai 1,3 százalékkal gyengültek. A Rio Tinto azt mondja, az indítványozott részvényvásárlási ajánlat jelentősen alulértékeli.

A JP Morgan nyersanyag-piaci szakértője azt mondja, az ajánlat teljesen váratlan és igen meglepő volt. Szerinte az egyetlen ok, ami alátámaszthatja a fúziót a szektorban, az, hogy a befektetők továbbra is teljesen rövidlátó szempontból látják a készletek értékét.

Valószínűleg a versenyfelügyeleti hatóságoknak is lennének ellenvetései egy ilyen ügylet kapcsán. Mivel a vasércpiac sem nélkülözheti a versenyt, ezért egy esetleges egyesülés után a megszületendű új, kombinált vállalatnak bizonyos részeitől talán meg is kell majd válnia. Egyelőre azonban az sem világos, hogy lesznek-e tárgyalások a két cég vezetése között a javaslatról.

Amennyiben a közeledés végül mégis sikeres lesz, az a valaha volt második legnagyobb felvásárlást eredményezné a Vodafone ezredfordulón végrehajtott csúcs-ügylete után, amikor a brit mobilkommunikációs cég a Mannesmannt 180 milliárd euróért vette meg.

Nem hozna jelentős áremelkedést a frigy

Az elemzők nem várnak érzékelhető áremelkedést attól, ha a brit-ausztráliai BHP Billiton bányatársaságnak sikerülne felvásárolni a konkurens Rio Tintót. A két cég együtt, évi 2,3 millió tonnás réztermelésével, a világ legnagyobb réztermelője lenne, maga mögé utasítva a jelenlegi világelső chilei Codelcót. A legutóbbi nagy alumíniumipari egyesülés, az orosz Rusal és a Sual, valamint a svájci Glencore kereskedőház timföldüzletágának összefogása nyomán sem nőtt értékelhetően az alumínium ára, emlékeztettek. A márciusban zárt egyesüléssel megalakult United Company Rusal, évente közel 4 millió tonnás alumíniumtermelésével, a világ legnagyobb alumíniumipari csoportja lett, a világtermelés 12,5 százalékát adva.

[origo]/MTI