A kormány elégedett a KSH jelentéssel

Vágólapra másolva!
Bár az év első 9 hónapjában 5,6 százalékkal csökkent a reálkereset, az év egészében a prognosztizáltnak megfelelő, mintegy 4,3 százalékos mérséklődés várható - reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő, a KSH pénteken közölt adataira.A konvergenciaprogram és a költségvetés 2007-re a reálkeresetek 4-5 százalék körüli csökkenésével számolt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek szárnyalása után idén valamelyest visszaesett a reálérték a nyugdíjak és a bérek esetében, de valójában ez azt jelenti, a nyugdíjak ma 40 százalékkal, a bérek pedig csaknem 30 százalékkal érnek többet a boltokban, mint 2000-ben. Azaz az áremelkedésekkel együtt is nagyobb volt a növekedés ez idő alatt, mint amennyivel a teljesítmény nőtt a gazdaságban.

Az év hátralévő részében várható fejleményeket vázolva Daróczi Dávid hangsúlyozta: elsősorban a közszférában a 13. havi fizetés felének havi részletekben, előlegként történő kifizetése miatt gyorsulni fog a bruttó keresetek növekedése, éves szinten ez az összes foglalkoztatottra vetítve mintegy 1,5 százalékot jelent. A nettó keresetek növekedése az év egészében várhatóan 2,9 százalék lesz. Ugyanakkor mérséklődik az áremelkedés üteme, éves átlagban 7,5 százalékos inflációt vár a kormány.

A reálkeresetek csökkenése - a júniusi megemelt fizetések mellett is - elsősorban a közszférában következik be, a versenyszférában mérsékeltebb, 3-4 százalék lesz. A reálkeresetek idei várhatóan 4,3 százalékos mérséklődését követően a pénzügyi szaktárca jövőre már a reálbérek 0,6 százalékos növekedésével számol - tette hozzá.

A szóvivő kiemelte, hogy az egyensúlyi intézkedések átmeneti, szükségszerű következményei mellett a gazdaság több területén is jelentkeznek már kedvező folyamatokat jelző adatok.

A bérek 2007 második negyedévében a versenyszférában 11,6 százalékkal haladták meg az előző évi szintet, ezen belül az 5-9 főt foglalkoztatóknál 21,7, a 10-19-főt foglalkoztatóknál 21,6, a 20-49 főt foglalkoztatóknál 14,6, és az 50 főnél többet foglalkoztatóknál 8,9 százalék volt a keresetemelkedés mértéke.

Azt, hogy a kisvállalkozásoknál a fehéredés okozott kiugróan gyors béremelkedést, jelzi, hogy szeptemberre - amikor már az előző évi megemelt bérek képezik a viszonyítás alapját - az ütemkülönbség lényegesen mérséklődött, az 5-9 fős vállalkozásoknál 11,3, a versenyszféra egészében 9,3 százalékra - mondta a szóvivő.

Az év első 9 hónapjában a nemzetgazdaság egészében 0,8 százalékkal csökkent az alkalmazásban állók száma, de úgy, hogy a közszférában foglalkoztatottak létszámának 4,8 százalékos csökkenése mellett a versenyszférában 0,3 százalékkal bővült a foglalkoztatás. A költségvetési intézményeknél a legnagyobb arányú létszámcsökkentésre a közigazgatásban került sor, itt a foglalkoztatottak száma - a módszertani hatásoktól eltekintve - 8-10 százalékkal csökkent.