Az oroszok kiegyeztek a gáz árában

Vágólapra másolva!
Moszkva és Kijev elvi megállapodásra jutott az Ukrajnába szállítandó orosz földgáz középtávú árképzéséről. Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari mamutcég elnöke és Jurij Bojko ukrán tüzelő- és energiaügyi miniszter csütörtökön Moszkvában tartott újabb tárgyalási fordulót, amelyen egyeztették és elfogadták a középtávú gázárképzés elveit. Ezen elvek alapján a felek megkezdték a konkrét megállapodások előkészítését - derül ki az orosz és az ukrajnai fél egybehangzó közleményeiből.
Vágólapra másolva!

A szerződések aláírásáig a Gazprom és az ukrán minisztérium nem közöl konkrét árakat, bár korábbi kiszivárogtatások szerint a jövő évi gázárakat nyilvánosságra hozták volna csütörtökön. Ukrajna idén ezer köbméterenként 130 dollárt fizetett a földgázért, míg ugyanennek a mennyiségnek a tranzitdíja 100 kilométerenként 1,60 dollár.

A Gazprom azt akarja, hogy az Ukrajnába exportált földgáz ára 2011-ig érje el a világpiaci szintet. Az orosz állami mamutcég jövőre már 160 dollárért akarja adni a földgázt Ukrajnának, amely azonban 150 dollárban fixálná az árat.

Gazprom és Ukrajna között az utóbbi két évben konfliktusok konfliktusokat követtek. Egy 1,3 milliárd ukrajnai tartozásról október elején írtak alá megállapodást. Előtte a Gazprom a szállítások csökkentésével fenyegetőzött, amit Ukrajnában úgy értelmeztek, mint a kormányalakításról folyó politikai tárgyalásokba való beavatkozásra tett kísérletek.