Veres felelőtlen önkormányzatokról beszél

Vágólapra másolva!
Veres János pénzügyminiszter figyelmeztette az önkormányzatokat, hogy a 2009-re tervezett, GDP-arányosan 3,2 százalékos, eredményszemléletű hiány eléréséhez az ő közreműködésük is szükséges.
Vágólapra másolva!

"Szeretném megakadályozni azt, hogy normál években a GDP 0,4-0,5 százalékával, választási években pedig 0,7-0,8 százalékával nőjön az államháztartási hiány az önkormányzatok adósságtöbblete miatt" - közölte a pénzügyminiszter az Országgyűlés Európai Ügyek bizottságának ülésén.

Egyes önkormányzatok hitelfelvétele felelőtlen gyakorlatot tükröz: a pénzintézetekkel olyan kötvényeket jegyeztetnek le az önkormányzatok, ahol például négyéves türelmi idő mellett vesznek fel hitelt. A lakosság fokozottabb eladósodása is valódi probléma, de ez a lakosság saját döntése alapján történik - válaszolta ellenzéki felvetésre Veres János.

Hozzátetette azt is, hogy ha a konvergenciaprogramban rögzített, GDP-arányosan 3,2 százalékos eredményszemléletű hiányt megcéloztuk 2009-re, akkor nem engedhető meg, hogy ennek harmada-negyede eleve determinálva legyen az önkormányzatok adósságtöbblete miatt.

A GDP-arányos államadósság adataira vonatkozó kérdésre a pénzügyminiszter elmondta: 2007-ben a GDP-arányos államadósság 65,6 százalékra csökken a korábban várt 70 százalékról, jövőre 66,1 százalékra változik a korábban rögzített 71 százalékkal szemben, 2009-ben pedig 64,6 százalékra csökken a programban korábban leírt 69,3 százalékról.