Londonban még gyorsuló inflációt várnak

Vágólapra másolva!
A múlt hónapban még gyorsult az éves fogyasztóiár-infláció Magyarországon londoni felzárkózó piaci elemzők szerint, akiknek többsége az első negyedévben nem vár jegybanki kamatcsökkentést, bár ez utóbbi vélemény nem egyöntetű.
Vágólapra másolva!

Az MTI által kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett kilenc nagy londoni befektetési ház - Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Barclays Capital, UBS, Deutsche Bank, Citigroup, Dresdner Kleinwort, Crédit Suisse - térségi elemzőinek decemberre adott tizenkét havi inflációs előrejelzései viszonylag szűk sávban, 7,2-7,5 százalék között vannak. Az előrejelzések átlaga decemberről 7,31 százalék. Novemberben 7,1 százalékos volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció Magyarországon.

A legborúlátóbb, 7,5 százalékkal, a Dresdner Kleinwort. A ház londoni felzárkózó piaci közgazdásza, Raffaella Tenconi ezt a cég azon várakozásával indokolta, hogy az élelmiszerek és az üzemanyagok havi szinten "a szokásos szezonális mértéknél nagyobb ütemben" drágultak. A DrK elemzője szerint - havi összevetésben - még januárban és februárban is jelentős gyorsulásra lehet számítani a hatósági árkiigazítások miatt, de ez már a havi inflációs görbe tetőzése lesz, és májustól az ütem "egyértelműen lefelé tart majd".

A cég által a magyarországi pénzügypolitikai kilátásokról hétfőn Londonban kiadott külön előrejelzésben az áll: az MNB akár a kamatemeléstől sem riadna vissza, ha a forint komoly nyomás alá kerülne a következő hónapokban. Ha ez nem következik be, a Monetáris Tanács - tekintettel a 2008-ra várt lanyha gazdasági növekedésre - várhatóan "mérsékelt" kamatcsökkentésbe kezd, amint egyértelművé válik, hogy az infláció megindult lefelé. A Dresdner Kleinwortnál azonban ebben az esetben sem várják a pénzügypolitikai enyhítés folytatását a második negyedév vége előtt.

A ház kiemeli, hogy az éves szintű infláció már 16 hónapja a 3 százalékos cél felett jár, és a Dresdner várakozása szerint jó eséllyel még 4-6 negyedéven át ott is marad, aminek "hosszú távú hatásai lehetnek az inflációs várakozásokra".

A decemberi inflációt illetően a derűlátóbb londoni házak között van a Goldman Sachs, amely az előrejelzési sáv aljára, 7,2 százalékra jósolja a 12 havi decemberi inflációt. Hétfői előrejelzésében azonban ez a cég sem valószínűsített jegybanki kamatmódosítást az idei első félévre, a még mindig magas inflációra és "a potenciálisan gyengülő" globális kockázatkerülési hajlamra hivatkozva.

A GS elemzői szerint a ház azt várja, hogy "a következő kamatmódosítás csökkentés lesz a második félévben", de a cég szerint ehhez is vagy a forint ingadozási sávjának megszüntetésére, vagy a globális kockázatvállalási hajlandóság "jelentős" javulására lenne szükség. A Goldman Sachs szerint a forintsáv (idei) megszüntetése "valamelyest bizonytalan", mégis ez a cég alapeseti forgatókönyve, és ha a döntés végül megszületik, a GS utána 1,00 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentésre számít.

A forintsáv sorsáról folyamatosak a találgatások a londoni elemzői közösségben, és a Goldman Sachs azon házak között van, amelyek valószínűsítik a sáv idei felszámolását. A GS egy nemrégiben kiadott térségi elemzésében azt írta: a maga részéről azzal számol, hogy a forint ingadozási sávját 2008 második felében megszüntetik, ami a cég szerint lendületet adna a kamatcsökkentési ciklusnak.

A magyar monetáris kilátások előrejelzésében jóval az általános londoni konszenzus előtt jár ugyanakkor a Barclays Capital befektetési ház. A cég hétfőn Londonban kiadott prognózisában 7,3 százalékos éves inflációt jósolt decemberről, megjegyezve, hogy továbbra is az élelmiszerek és az üzemanyagok adják a fő felhajtóerőt. A ház szerint azonban az MNB most már valószínűleg az ebből eredő másodlagos inflációs hatásokat figyeli, amelyek viszont "eddig korlátozottnak bizonyultak".

A Barclays Capital ennek alapján ütemes, már februárban újrakezdődő kamatcsökkentést vár, és azzal számol, hogy a magyarországi jegybanki kamat az első negyed végére 7,25 százalékra, a második negyed végére 6,75 százalékra, és a harmadik negyedben 6,50 százalékra süllyed.

A viszonylag derűlátó házak közé tartozik a Merrill Lynch is, amelynek londoni előrejelzése 7,2 százalékos decemberi éves inflációval számol, és azzal, hogy a pénzügypolitikai enyhítés "az első és a második negyedév fordulóján" újrakezdődik. A cég szerint az infláció már az első negyedévben lassulni kezd, és az év végére 4 százalék alá kerülhet.