Az unióban pozitívan értékelik a magyar hiánycsökkentést

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) óvatos derűlátással értékeli a költségvetési hiány tartós csökkentésére tett magyarországi erőfeszítéseket. Az országnak jó esélye van arra, hogy 2009-re a deficitet a GDP-arányos 3,2 százalékra mérsékelje - állapítja meg a konvergenciaprogram értékelésének szövegtervezete, amelyet a testület jövő szerdán véglegesít. A dokumentum azt is hangsúlyozza azonban, hogy nagyobb kockázatokat is rejt a kormány programja: a brüsszeli elemzők korántsem biztosak abban, hogy sikerül tartani a bevételek 2008 utánra jelzett szintjét, mindenekelőtt a belső fogyasztás megtorpanása miatt - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Hasonlóan kockázatosnak látják a kiadási oldal megugrásának lehetőségét. Rendkívül fontos mindenesetre, hogy az elhatározott reformokat "teljes egészében és aktívan" végrehajtsa a kormány.

A Napi Gazdaság által megkérdezett, neve elhallgatását kérő bizottsági forrás mindenesetre túlzottnak tartja a Reuters hírügynökség megállapítását, miszerint Brüsszel dicséri a magyar konvergenciaprogramot - a kockázatok miatt ennél reálisabbnak kell lenni. A gazdaság idei növekedése - a kormányzat 2,8 százalékot prognosztizál -, amely várhatóan magasabb lesz a tavalyi 1,7 százaléknál, kellő mozgásteret nyújthat a monetáris politika számára, a kamatok csökkentése pedig egyfelől segédkezet kínál az üzleti életnek, másrészt enyhít a kormányra nehezedő kamatterheken is. Az EB kockázati tényezőként kezeli a termelékenység növelésére irányuló kormányzati szándékot - nincsenek meggyőződve ugyanis arról, hogy tartósan kordában lehet tartani a bérfejlesztéseket. A jelentősen megugró uniós fejlesztési támogatások is várhatóan hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez.

Az EB különösen szigorúan kezelte a túlzott költségvetési hiány miatt indult eljárásban a magyar gazdaságpolitikát, miután 2006-ban rekordszintű, a GDP 9,2 százalékát elérő volt a költségvetési hiány. Tény viszont, Brüsszelben igen pozitívan fogadták, hogy az eljárás megindulása után a kormánynak volt bátorsága mindjárt az első évben hozzálátni a kiadási oldal radikális kurtításához: a deficit több mint 3 százalékos mérséklése szinte páratlannak mondható - erre inkább fokozatosan vállalkoznak a tagállamok.

A magyar kormány az EB "menetrendjét" követve, december 1-jén küldte meg Brüsszelnek az aktualizált konvergenciaprogramot, és mivel ezt az elsők között tette, értékelésére is az elsők között kerül sor.