Mégsem szűnt meg a magyar buszgyártás

Vágólapra másolva!
A korábban csak magyar piacra dolgozó Alfa Busz egy hónapon belül két jelentős külföldi megrendeléshez jutott, és két új üzemet is épít. Új gyárat avatott a Kravtex cégcsoport is Mosonmagyaróváron. A több mint 1,5 milliárd forintos beruházással létrejött üzem évi 500 jármű gyártására alkalmas.
Vágólapra másolva!

Az Alfa Busz Kft. 1,2 milliárd forint értékben szállít 10,5 méteres, alacsony padlós, nyolcvanszemélyes buszokat Svájcba - olvasható a Népszabadságban. További ötven elővárosi és távolsági busz eladásáról, valamint egy összeszerelő üzem alapításáról írt alá együttműködési szerződést a száz százalékban magyar tulajdonú gyár és egy orosz megye kormányzója. A megállapodás összértéke hárommilliárd forint - magyar társaság utoljára 1999-ben szállított ekkora mennyiségben buszokat Oroszországnak. A kínai versenytársak agresszív árpolitikája miatt kemény volt a verseny, ám az orosz fél nem rövid távra számol, ezért nem hatéves, hanem tizenkét éves használatra kalkulált a buszokkal, így már a magyaroké volt a kedvezőbb ajánla - mondta Mogyorossy Tibor ügyvezető igazgató.

A megállapodás értelmében Leningrád megyének ötven elővárosi és távolsági buszt szállítanak az év végéig, az üzlet összértéke meghaladja a kétmilliárd forintot. A keretszerződés szerint Leningrád megye 2010-ig további 200 buszt rendel majd, ezeket a járműveket még az Alfa Busz székesfehérvári gyárában szerelik össze, ám 2010-től már nem a Fejér megyei gyárból, hanem a Szentpétervárhoz közeli öszszeszerelő üzemből fogják kiszolgálni az újabb orosz igényeket. Az Alfa Busz tervei szerint 2010-től évente 250 busz gördül majd le a futószalagról, az oroszországi összeszerelő üzem is 100 százalékban magyar tulajdonú lesz, az üzlet létrejöttében közreműködik a Mehib és az Eximbank. A beruházás értéke eléri az egymilliárd forintot. A gyár kétszázról 300-400 darabra növelné éves hazai kapacitását is, ezért még idén új, 10-12 ezer négyzetméteres csarnokot építenek. Az új gyárban a 180 fős létszám 300-400-ra nőne.