Segítséget kérnek a Hajdú-BÉT károsultjai

Vágólapra másolva!
Négy év alatt a mintegy 6 milliárd forintos kárból mindössze 80-100 millió forint térült meg, ezért a Hajdú-BÉT károsultjai újabb kormányzati segítséget kérnek, és várnak - hangzott el kedden Budapesten azon a közös sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és az érintettek megbízottai közösen tartottak.
Vágólapra másolva!

A Hajdú-BÉT felszámolása négy éve tart és ez alatt szinte semmi nem térült meg a libatenyésztőket ért kárból - mondta Ónódiné Demeter Éva, a károsultak képviselője. Hozzátette: a kárt szenvedett családok száma több mint 500-ra tehető. A legtöbb érintettet anyagi ellehetetlenülés fenyegeti.

Ezért újabb kormányzati segítségre várnak a károsultak, ugyanis egy uniós rendelet a múlt évtől lehetővé teszi, hogy az úgynevezett demimimis támogatás a korábbi 3000 euró helyett 7500 euró legyen. Ennek alapján szeretnék a károsultak, hogy a magasabb összegű támogatásban részesüljenek. Arra kérik a Magoszt, hogy legyen szószólójuk az agrárkormányzatnál, és tolmácsolja kérésüket Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek.

A károsultak képviselője Ónódiné Demeter Éva azt is megemlítette, hogy az agrártárca mostani irányítójától ígéretet kapott arra, hogy segíteni fog, ha azt a jogszabályok lehetővé teszik. Ezt az ígéretet szeretnék most beváltani a károsultak.

Felvetődött a sajtótájékoztatón ugyanakkor Bajnai Gordon neve is, aki korábban "a Hajdú-BÉT mizériában érintett" Wallis Rt. egyik vezetője volt. A károsultak jelenlévő képviselői szeretnék, ha a jelenlegi kormánytag, miniszter elgondolkodna miként lehetne segíteni a károsultak baján.