Kedd reggel elzárhatják az orosz gázcsapot

Vágólapra másolva!
Ukrajna szeretné kiiktatni a szerinte árnövelő közvetítő cégeket az Oroszországgal közös gázügyletekből, eközben az oroszok a tartozások kiegyenlítését követelik. Ha nem lesz megállapodás, kedden leállhat az ukrajnai gázszállítás egy része. Julia Timosenko ukrán miniszterelnök szerint Oroszország ígéretet tett arra, hogy nem zárják el a gázcsapokat, annak ellenére, hogy ezzel fenyegetőzik a Gazprom.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délután tárgyalások kezdődnek a Gazprom orosz gázipari cég és az ukrán Naftogaz állami energiaipari cég képviselői között Ukrajna 1,5 milliárd dolláros gázszámlájának a kiegyenlítéséről. A Gazprom jelezte: ha nem sikerül megállapodni, kedden - közép-európai idő szerint 9 órakor - leállítja az Ukrajnába irányuló gázszállítások egy részét. Timosenko ugyanakkor tagadta, hogy sor kerülhet, mivel szavai szerint "Szergej Ivanov orosz első miniszterelnök-helyettes arról tájékoztatott, hogy nem lesz csapelzárás".

Vasárnap Olekszandr Turcsinov, az ukrán miniszterelnök első helyettese azt mondta, hogy Ukrajna hajlandó kifizetni a tartozását, ha a Naftogaz közvetlenül a Gazpromtól - közvetítő cég beiktatása nélkül - vásárolhatja meg a földgázt.

Az ukrán miniszterelnök, Julia Timosenko már régóta szorgalmazza, hogy iktassák ki a közvetítőket, különösképpen a részben a Gazprom érdekeltségi körébe tartozó importőrt, a RosUkrEnergo céget. Ezeknek a közvetítőknek a bekapcsolása, a miniszterelnök szerint növeli az árat, működésük átláthatatlan, és a korrupció melegágya.

Timosenko az előző kormányt okolja azért, hogy Ukrajnának adóssága keletkezett az orosz gázszállítások miatt, és az adósság visszafizetésének az átütemezését szorgalmazta. Hangsúlyozta: az adósságért részben felelős Jurij Bojko volt energiaügyi miniszter jelenleg az adósság kifizetését követelő RosUkrEnergo képviselője. Timosenko elmondta, hogy tavaly októberben 216 millió dollár, novemberben 394 millió dollár, decemberben 462 millió dollár ukrán gázadósságot nem rendeztek.

Viktor Juscsenko ukrán államfő szerint a Gazprom-fenyegetés lényegében válasz az ukrán miniszterelnöknek arra a tervére, hogy emelnék a gáz tranzitdíját, és fokozatosan kiiktatnák a közvetítőket.

Az orosz-ukrán gázvita miatt már több válság is volt a két ország kapcsolataiban, 2006 elején rövid időre leállt az Európai Unióba Ukrajnán keresztül történő gázszállítás. A 27 EU-tagország által vásárolt orosz gáz mintegy 80 százaléka érkezik ukrajnai és 20 százaléka fehéroroszországi gázvezetékeken. A múlt héten a Gazprom és Ukrajna is jelezte, hogy a két fél között fölmerült probléma nem befolyásolja az Ukrajnán át Európába irányuló orosz gázszállításokat.

Uniós ellenőrzést kérnek az ukránok

Ukrajna szerint az EU-nak kellene figyelnie a Gazprom gázszállításait Ukrajnának - legalább is keleti szomszédunk erre való felkérést juttatott el az unió energiaügyi biztosához. A EU tanulmányozza a kérést, és további felvilágosítást kért Kijevtől az elképzelésről. Az EU bizottsága a hét végén felvetette egy koordinációs csoport összehívásának tervét a Gazprom ukrajnai gázszállításainak leállítását tartalmazó fenyegetés kapcsán.