Könnyen megszűnhetnek a kis patikák

Vágólapra másolva!
Csak azok a cégek tudnak piacon maradni, amelyek elég tőkeerősek ahhoz, hogy átvészeljék a patikapiacon végbemenő változások negatív hatásait - mondta egy háttérbeszélgetésen a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. Horváth Tamás szerint a liberalizációs törvény aligha érte el deklarált célját, vagyis azt, hogy az újonnan alapított patikák révén javuljon a lakosság gyógyszerhez való hozzáférése - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatása szerint az elmúlt évben 188 új gyógyszertár kezdte meg a működését, közülük 45 a fővárosban. Az 5 ezer lakosnál kevesebbet számláló kistelepüléseken mindössze öt új patika létesült, jóllehet a kormányzati szándék éppen ezek fejlesztése volt. A gyógyszertárak forgalma összesen 14 százalékkal csökkent 2006-hoz viszonyítva, az akkori 70 milliárdos árbevétel tavaly csaknem tízmilliárd forinttal lett kevesebb.

Minden jel szerint a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás sem tűnik komoly üzletnek, a kamara számításai alapján az összforgalomnak alig egy százalékát teszi ki a benzinkutaknál, hipermarketekben és drogériákban árusított orvosság vásárlása.

Az MGYK elnöke szerint a gyógyszer-gazdaságossági törvény tágította ugyan a piacra lépés lehetőségeit, ám a megmaradást korántsem garantálja a jogszabály. A nagy piaci részesedésre törekvő cégek manapság könnyen, gyorsan és olcsón alapíthatnak patikát. A régi, hónapról hónapra élő gyógyszertárak túlélési esélye igencsak kérdésessé vált, az új patikák üzemeltetői nem minden alap nélkül tekinthetnek optimistán a jövőbe. A csaknem 2100 patikából 1300 körül van azok száma, amelyek esetében súlyos forráskivonást tapasztaltak. Több százan lehetnek, amelyek tulajdonosai fontolóra vették a bezárást, illetve azt, hogy átadják az üzemeltetés jogát másnak - olvasható a Napi Gazdaságban.