A Real százmillióitól az ingyen pólózókig

Vágólapra másolva!
Nem a pénzen múlt, hogy nem sikerült három év alatt másodszor is Magyarországra csábítani a világ egyik legjobb futballválogatottját. A turnézás a legtöbb sportban hatalmas üzlet, de a különbségek szembeszökőek - azon sportágak tiszteletdíjait szedtük össze, amelyek legjobbjai már nálunk is felléptek.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb összegek értelemszerűen az Európában magasan a legnépszerűbbnek számító sportágban mozognak. A labdarúgásban évtizedek óta bevett gyakorlat, hogy a nagy figyelemre számot tartó csapatok busás pénzekért külföldön turnéznak - valaha a legjobb magyar klubcsapatok némelyike megjárta így még Dél-Amerikát is.

A feszített versenynaptár miatt manapság a rövid nyári felkészülési időszakra korlátozódik a klubkasszák feltöltésének ez a módja, de a legjobb nevű társulatok több pénzt is kérnek el, mint, mondjuk, a hatvanas években. Ott, ahol egyébként sohasem fordulna meg a Manchester United vagy a Barcelona, rendszeresen megadják a horribilis tiszteletdíjat - így jellemzően Ázsiában és újabban az Egyesült Államokban is.

Meccsenként egymillió euró

Példaként említhetjük az olasz Juventus 2005 nyarán letudott japán hakniját, melynek keretében három meccsért összesen hárommillió eurót (750 millió forintot) fizettek a helyiek. Az efféle túrák a szervezők számára általában még úgy is rentábilisak, hogy a nézők előre tudják: a felkészülés közepén járó klasszisok távolról sem fociznak majd csúcsformában.

Az utóbbi években háromszor fordult elő, hogy a futballvilág nagyjai közül egy csapatra való eljött Magyarországra. Ebből két alkalom (a brazilok és az argentinok fellépése) hivatalos, barátságos válogatott mérkőzés volt, de ettől a dél-amerikaiaknak még ugyanúgy járt a sztárgázsi, mint a Puskás Ferenc javára rendezett találkozón vendégeskedő Real Madridnak.

Az ilyen események bízvást tekinthetők üzleti vállalkozásoknak - erre vezethető vissza, hogy a pontos költségeket nem feltétlenül hozzák nyilvánosságra. Brazília 2004-es vizitje előtt az óriási érdeklődés miatt arra lehetett számítani, hogy a meccs nyereséges lesz, és annak idején a Blikk azt írta, hogy a brazilok vendégszereplése 47,8 milliós hasznot hozott, amit a szövetség hivatalosan nem cáfolt.

Az MLSZ ügyeit jól ismerő forrásunk azonban úgy tudja, a tévés jogdíjakból és a jegyeladásból befolyó 300 millió forint sem fedezte a kiadásokat. A Nemzeti Sport szerint mindenesetre az ötszörös világbajnok együttes fellépti díja - a brazil stáb utaztatása és itteni ellátása nélkül - egymillió dollár (akkori árfolyamon 210 millió forint) volt.

Real Madrid: 320 millió forint

Egy évre rá a Real Madrid jött el Budapestre, Demján Sándor szervezésében. Mivel az összecsapás bevételéből az akkor már nagybeteg Puskás Ferenc gyógykezelését támogatták, a költségvetés nyilvános volt: a Real Madrid 320 millió, a Puskás-válogatott néven szereplő magyar ligaválogatott 2 millió forintot kapott.

Az argentinok elleni, nem sokkal későbbi válogatott mérkőzés büdzséjét már nem verték nagydobra, de Pellady Péter, a magyar válogatott akkori marketingmenedzsere nem cáfolta, hogy a számla végösszege 190 millió forintra rúgott. Sajtóértesülések szerint az argentinok tiszteletdíja 650 ezer euró (akkori árfolyamon 162 millió forint) volt.

A kétszeres világbajnokot az idén is kis híján sikerült Budapestre csábítani - a 35 százalékos előleget már át is utalta a szervező New Line Event Kft. A Nemzeti Sport úgy tudja, ez 355 ezer dollárt (hozzávetőleg 60 millió forint) tett ki, ám Erdős László ügyvezető nem erősítette meg a sportlap információját.

A céghez közel álló forrásunk megjegyezte, az újságban megjelent adat, amely egymillió dollár körüli teljes gázsit feltételez, nem pontos, az argentinoknak ugyanis "legalább másfél millió dollár" járt volna, ha tiszteletüket teszik.

A vb a kiesőknek is nagy biznisz

Egészen más műfaj, de összehasonlításképpen érdemes felidézni, mennyit szakítottak a 2006-os németországi világbajnokság résztvevői. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) helyezéstől függően 332 millió svájci frankot (mai áron ez 56 milliárd forint) osztott szét a mezőny tagjai között, továbbá 104 millióig a költségeiket is állta.

A felkészülésre minden vb-résztvevő alanyi jogon egymillió frankot (majdnem 170 millió forint) kapott, a csoportmérkőzések után pedig a 16 kieső további 6 milliót. A nyolcaddöntőig jutók 8,5, a negyeddöntőben elbukók 11,5 milliót vihettek haza. A negyedik helyezett és a bronzérmes egyaránt 21,5, az ezüstérmes 22,5, míg a végső győztes 24,5 millió frankkal lett gazdagabb.