Vágólapra másolva!
Leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az eddigi stabilról Szerbia most is mélyen spekulatív szuverén adósbesorolásainak kilátását kedden a Standard & Poor's, a kormány összeomlása nyomán erősödő politikai kockázatokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint a kilátásrontás a hosszú futamú kötelezettségek "BB mínusz", valamint a rövid lejáratú adósság "B" osztályzatát érinti; ezeket a cég egyben megerősítette.

A Standard & Poor's szerint a negatív kilátás azt a növekvő kockázatot jelzi, hogy a következő választások nyomán létrejövő új kormány a jelenlegi koalícióval ellentétben nem tekinti majd céljának az EU-csatlakozást.

Az S&P szerint ugyanakkor a szerb politika magas fokú polarizáltsága ugyanígy reformirányzatú új koalíciót is kormányra segíthet; ez esetben a kilátás visszajavulhat stabilra. A ház szerint a döntés a szerb adóskockázati besorolás jövőjéről várhatóan még az idén megszületik.

Szerbia jelenlegi adósosztályzatai messze esnek a csak megszorításokkal befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" sáv alsó szélétől is; további leminősítés már komoly hitelképességi kockázatokra intené a szerb adósságba befektetőket.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings már a koszovói függetlenség kikiáltása után "zűrzavaros és kiszámíthatatlan" eseményláncolat elindulásának kockázatára hívta fel a figyelmet.

A Fitch akkori londoni elemzése szerint mind a koszovói függetlenség jogi megalapozottsága, mint a felügyeletet átvevő Európai Unió mandátuma "tisztázatlan", ezért Koszovó politikai és gazdasági jövője "kihívásokkal terhelt".

A Fitch Ratings már a február második felében kiadott elemzésben felvetette annak lehetőségét, hogy a szerb kormánykoalíción belül a koszovói helyzet kezelésével és az EU-hoz fűződő viszonnyal kapcsolatban felszínre került nézeteltérések előrehozott választásokat eredményezhetnek, ezek nyomán pedig a hitelminősítő szerint az unióellenes radikálisok bekerülhetnek a kormányba.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlege egy nemrég kiadott elemzésében azt írta: a koszovói függetlenség ügye valószínűleg hosszú távon uralni fogja a szerbiai politikát, lassítva a szerb EU-csatlakozási folyamatot. Ezért a londoni cég szakértői szerint valószínűtlen, hogy Szerbia 2016 előtt csatlakozhat az unióhoz.