Megugorhat a felszámolások száma

Vágólapra másolva!
Radikálisan, akár 15-20 százalékkal is növekedhet idén a jogerősen elrendelt felszámolási eljárások száma - nyilatkozta az Euler Hermes Magyar Követeléskezelő Kft. behajtásokért felelős ügyvezetője, Győrfi Attila a Napi Gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A felszámolások megugrásának fő okai a versenyképesség romlása, a gazdasági növekedés megtorpanása, valamint a szűkülő fogyasztás. Az Euler Hermes szerint nem lehet tovább halogatni a hitelezői érdekeket sokkal jobban szem előtt tartó új csődtörvény megalkotását.

A felszámolási eljárások 90 százalékban teljesen vagyontalan cégekkel szemben folynak, egy "F" kategóriás, azaz szállítói hitelezői igény megtérülésének az esélye gyakorlatilag nulla. A hitelezői igény megtérülésére vonatkozó megállapítás a kilencvenes évek eleje óta fennáll, a csődtörvényen azóta végrehajtott változtatások nem jártak kézzelfogható eredménnyel.

A világ vezető kereskedelmi áruhitel-biztosítójának számító Euler Hermes magyarországi leányvállalataihoz, az Euler Hermes Magyar Hitelbiztosító Zrt.-hez, valamint az Euler Hermes Magyar Követeléskezelő Kft.-hez összesen közel 3,4 milliárd forint díj-, illetve árbevétel folyt be tavaly, 21,4 százalékkal több, mint 2006-ban - olvasható a Napi Gazdaságban.