Újabb nyereségrekord a Lufthansánál

Vágólapra másolva!
A Deutsche Lufthansa AG légitársaság szerdán rekord eredményekről és bevételről számolt be tavalyról: második éve ért el rekord számokat. A cég adózott eredménye 106,1 százalékkal 1,655 milliárd euróra emelkedett a 2006-os 803 millióról. Eközben az Európai Bizottság egyebek között a Lufthansánál is nyomoz, jegyárkartell gyanújával.
Vágólapra másolva!

Tavaly a Lufthansa üzemi eredménye 63,1 százalékkal 1,378 milliárd euróra nőtt 845 millióról, a bevétele 13 százalékkal 22,42 milliárd euróra gyarapodott 19,849 milliárdról, a szerdán kiadott végleges beszámoló szerint. Tavaly a Lufthansa 3,9 milliárd eurót költött üzemanyagra, félmilliárddal többet, mint 2006-ban, ennek ellenére a működés legszélesebb mutatója, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) rátája 13,5 százalékra javult 12,1 százalékról.

Az eredmény nagy növekedésében szerepe volt a szerkezet áramvonalasításának is: a társaság eladta 50 százalékos részét a Thomas Cook idegenforgalmi vállalkozásból. Segítette az újabb sikert a megnövelt amerikai és ázsiai járatszám, a csoportmérlegben tavaly július óta szereplő svájci SWISS International Air Lines légitársaság javuló üzletmenete - tavaly az eddigi legjobb eredményeit érte el -, és a kedvezőbb jegyárak is jól jöttek.

Az Európai Bizottság nyomoz

Ez utóbbi felől azonban nem kedvező előjel, hogy az Európai Bizottság, keddi bejelentése szerint, több nemzetközi légitársaság irodáiban tartott rajtaütésszerű ellenőrzést, annak gyanújával, hogy a társaságok kartellbe tömörülve korlátozó bizonyos útvonalakon egymás között rögzítették áraikat. A Lufthansa elismerte, hogy nála az Európa és Japán közti útvonalakkal kapcsolatos esetleges árrögzítés miatt vizsgálódtak. Mint közölték, a légitársaság teljes mértékben együttműködik az uniós hatóságokkal, és a kért információkat készséggel megadja.

A Lufthansa csoport utasforgalma 17,7 százalékkal 62,894 millióra nőtt a múlt évben, a foglaltság 77,4 százalékra nőtt 75,2 százalékról, miközben a kapacitást növelték. A szállított teher- és postaáru 8,6 százalékkal 1,911 millió tonnára nőtt, ebben a kihasználtság 73,2 százalékra javult 72,1 százalékról. Az alkalmazottak száma évi átlagban 7,7 százalékkal 100 779-re nőtt.