Szingapúr bevásárolt a Benettonból

Vágólapra másolva!
A szingapúri állami tulajdonban lévő GIC Special Investment (GICSI) szuverén tőkealap 1 milliárd euróért 3 százalékos részesedést vásárol a luxemburgi székhelyű Sintonia SA-ból, az olasz Benetton család holdingbirodalmának egyik cégéből - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A közvetlen eladó az olaszországi Sintonia S.p.A. Ha a versenyhatóságok is jóváhagyják, akkor a GICSI 2008 közepéig 14,3 százalékra emeli részesedését a Sintonia SA-ban, amelynek - további cégeken keresztül - egyebek mellett az Atlantia S.p.A. autópálya-üzemeltetőben, a Telecom Italia S.p.A.-ban, Olaszország legnagyobb távközlési vállalatában, illetve a torinói és más regionális repülőtereket üzemeltető Sagat S.p.A.-ban van részesedése.

A szingapúri üzleti partner bevonása után a társaság 66,6 százaléka a Benettonoké, 14,3-14,3 százaléka a Goldman Sachs befektetési banké és a GICSI-é, 4,8 százaléka pedig a Mediobanca S.p.A. kereskedelmi banké lesz. A többségi tulajdonos a következő pár hónapban 51 százalékig tervezi csökkenteni részesedését, miközben 4 milliárdról 8 milliárd euróra növeli annak tőkéjét.

A ruházati termékeiről híressé vált Benetton-birodalmat az 1960-as években alapították. A család vagyona ma 9 milliárd euró, amelynek fele továbbra is a ruhaipari csoportnál van, míg a másik fele a legkülönbözőbb ágazatokban érdekelt holdingok tőkéje. Az olasz család tagjai vagyonuk értékének megőrzése érdekében befektető partnereket keresnek a világ minden tájáról, akik pénzükkel és helyi piacismeretükkel, kapcsolataikkal segíthetik a Benettonok többségi tulajdonában lévő vállalatok sikeres működését.

A GICSI az elmúlt hónapokban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy óriási befektetésekkel szerzett részesedéseket a jelzálogpiaci válság miatt bajba került nagybankokban. Decemberben Európa legnagyobb bankjába, a svájci USB-be 9 milliárd dollárt (6 milliárd euró), később az USA legnagyobb pénzintézetébe, a Citigroupba 6,9 milliárd dollárt fektetett be. Az alap Szingapúr külföldi valutákban jegyzett devizamegtakarításait kezeli, és saját bevallása szerint bőven 100 milliárd dollár feletti összeg felett rendelkezik - értesült a Napi Gazdaság.