Londonban átmeneti megnyugvást várnak a pénzpiacokon

Vágólapra másolva!
Londoni elemzői latolgatások szerint a Wall Streetet átmenetileg megnyugtathatja, hogy a bajba került Bear Stearns befektetési csoportot megmenti a rivális JP Morgan és a Federal Reserve - az amerikai jegybank - meglehetősen szokatlan összjátéka, de a befektetők feszülten várják, melyik lesz a következő feldőlő dominó. A Standard & Poor's mindenesetre a múlt hetihez képest javított figyelőlistára helyezte át hétfőn a Bear Stearns kockázati besorolását.  
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's a hétfői londoni elemzésében utalást tett a piaci szóbeszédek önmegvalósító hatására is: a Bear Stearns likviditási helyzetéről terjedő piaci rémhírek jelentős készpénzkivonást eredményeztek, és ezután a befektetési bank likviditási helyzete a múlt hét végére valóban komoly mértékben romlott, sürgősségi segélyt szükségessé téve a felszínen maradáshoz, írták az S&P elemzői.

Londonban idézett banki elemzők szerint a Bear Stearns csaknem összeomlással végződő múlt hét végi megingása aligha jöhetett volna rosszabbkor, az éppen kezdődő eredményjelentési szezonban ugyanis a nagy Wall Street-i bankok várhatóan egyébként is meglehetősen gyenge adatokat tesznek majd közzé, és a történtek jó eséllyel csak fokozzák a részvényárakra és a vállalatvezetésekre nehezedő nyomást.

A Financial Times hétfői elemzése szerint nem valószínű, hogy a Bear Stearns átvételének idegnyugtató hatása sokáig tart. A részvényenkénti 2 dolláros vételár ugyanis "csaknem teljesen eltörölte a Föld színéről" a Bear Stearns értékét, és ahhoz, hogy az ügylet egyáltalán létrejöjjön, a Federal Reserve-nek 30 milliárd dollár finanszírozást kell rendelkezésre bocsátania a Bear likviditáshiányos eszközállományának életben tartására.

Ha az eset megismétlődik, már nem lesz a jelenlegihez hasonlóan egyértelmű, hogy melyik (rivális) nagybank jelentkezhet megmentőként. A bankok pénzügyi mozgástere már most súlyosan behatárolt, és a Bear Stearns még a legkisebb volt a Wall Street legnagyobbjai között, áll az elemzésben.

Banki elemzők szerint az amerikai nagybankok várhatóan mintegy 50 milliárd dollár veszteséget fognak bejelenteni az eddig feltárt több mint 100 milliárd dollár felett csak az idei első félévben.