Az erős jen gátolja japán autóipart

Vágólapra másolva!
A japán autóipar megállíthatatlannak tűnő profitözöne félbeszakadni látszik. A Toyota, a Nissan és a Honda által vezetett iparág 7 éven keresztül folyamatosan növelte profitját a növekvő tengerentúli eladásoknak és a csökkentett gyártási költségeknek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A követező áprilistól kezdődő üzleti évre azonban a profit megcsappanása valószínűsíthető. Ennek okai elsősorban lassuló amerikai gazdaság, a dráguló acél- és egyéb anyagköltségek, valamint a dollár 13 éves rekord gyengesége a jenhez képest.

A Daiwa Institute of Research várakozása szerint a Toyota, a Nissan, a Honda, a Suzuki és a Fuji Heavy profitja körülbelül egyötöddel lesz kevesebb a profitja, mint idén, ha a dollár egész évben 100 jen körül mozog.

Az erősebb jen miatt a Japánból importált autók kevésbé versenyképesek külföldön, ráadásul az Egyesült Államokban elért profitot is visszaveti a dollár kedvezőtlenebb konvertálása jenné.

Ez pedig nem kis profitkiesést okoz: akárhányszor egy yennel erősödik a japán valuta a dollárhoz képest, az a Toyota profitját 35 milliárd yennel rövidíti meg, így 100 jen/dolláros árfolyamon a cég 4 milliárd dollárt veszít csak a valutaárfolyamok ingadozása következtében.